L'Hospital Germans Trias i Pujol atén 360 pacients amb obesitat cada mes

L'Hospital Germans Trias i Pujol atén 360 pacients amb obesitat cada mes
Àlex Sisó
07/12/2023 - 16:16

Badalona - L'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona atén uns 360 pacients amb obesitat cada mes i realitza entre 120 i 150 cirurgies bariàtriques anuals. Des del centre alerten del creixement alarmant que està experimentant aquesta malaltia crònica, però es mostren optimistes davant l'arribada de nous fàrmacs i eines terapèutiques.

Segons l'enquesta de salut de Catalunya de l'any 2022, més del 15% de la població d'entre 18 i 74 anys pateix obesitat i prop del 35% té sobrepès. Unes xifres que demostren que l'obesitat va en increment. L'endocrinòloga Sílvia Pellitero, coordinadora clínica de la unitat d'obesitat d'Endocrinologia i Nutrició de l'Hospital Germans Trias i Pujol, alerta que un terç dels nens té sobrepès i 1 de cada 10 pateix obesitat. Unes xifres que titlla d'alarmants, ja que l'obesitat és una malaltia que incrementa el risc de mortalitat dels pacients. Ho ha dit al BDN Matí.

Pellitero detalla que abans de sotmetre's a la cirurgia bariàtrica, els pacients fan un camí de preparació durant aproximadament un any i mig, acompanyats d'un equip multidisciplinari que els ajuda a canviar els seus hàbits dietètics i d'activitat física. A banda de la cirurgia, també hi ha la possibilitat d'utilitzar fàrmacs. Pellitero es mostra optimista davant la imminent arribada de noves eines terapèutiques i la comercialització de nous medicaments inhibidors de la gana.

L'endocrinòloga Silvia Pellitero detalla que la cirurgia bariàtrica està indicada per aquells pacients que superen en un 25 o 40% el seu índex de massa corporal. Les persones intervingudes han d'estar acompanyades durant almenys cinc anys per l'equip mèdic de Can Ruti i pels professionals de l'atenció primària. Destaca que és molt important recordar als pacients que s'han de prendre la suplementació vitamínica i mineral de per vida. També ha posat en relleu els casos de dones que s'han sotmès a la cirurgia bariàtrica i que anys després es volen quedar embarassades. Assegura que és crucial que l'atenció primària identifiqui aquests casos i els derivi a l'hospital per preparar les pacients i evitar complicacions.