L'Hospital Germans Trias i Pujol detecta alteracions cerebrals en pacients amb migranya crònica

L'Hospital Germans Trias i Pujol detecta alteracions cerebrals en pacients amb migranya crònica
Sílvia Villarroel
30/05/2023 - 15:39

Badalona - La migranya afecta aproximadament a un 14% de la població. Les dones són tres vegades més propenses que els homes a patir-la i les edats en què és més prevalent són entre els 25 i els 45 anys.
La migranya és una malaltia que es diagnostica de forma clínica d'acord amb una sèrie de criteris diagnòstics però sense recolzar-se en cap prova complementària. Des de l'àrea de neurologia de l'Hospital Germans Trias i Pujol expliquen que la seva idea va ser veure si amb una ecografia transcranial, que és una prova senzilla que fan servir amb altres malalties neurològiques com el Parkinson, els podria ajudar a detectar alteracions cerebrals que recolzin el diagnòstic de migranya. El resultat ha estat que s'han vist més alteracions en pacients que tenen migranya crònica i no en els que tenen migranya en general.
En aquest estudi han inclòs 50 persones que no tenen mal de cap i 55 pacients amb migranya. D'aquests 55 la meitat amb migranya crònica, que pateixen més de 15 dies de mal de cap al mes durant almenys tres mesos consecutius, i l'altra meitat amb migranya episòdica, que són persones que tenen les crisis de mal de cap separades en el temps.
Els resultats d'aquesta prova obren una nova línia d'investigació que ajuda a conèixer millor la fisiopatia de la migranya i disposar de més dades tant diagnòstiques com pronòstiques.