Can Ruti preveu una millora de la detecció precoç del virus del papil·loma

Can Ruti preveu una millora de la detecció precoç del virus del papil·loma
Anna García de Albéniz / Mònica Martín
01/04/2024 - 19:20

Hospital Germans Trias i Pujol, Badalona - El canvi de model per detectar de forma precoç el virus de papil·loma humà impulsat pel Departament de Salut permetrà un cribratge poblacional d'un 70% segons l'Hospital Germans Trias i Pujol. Des del centre badaloní ho qualifiquen d'un pas endavant per prevenir la presència de lesions que puguin derivar a casos de càncer de coll uterí. Admeten que tot i que el cribratge és elevat al territori espanyol, cal més conscienciació, especialment pel que fa a la vacunació. I es que a Espanya només un 2% de la població major de 25 anys està vacunada d'aquesta infecció.

WhatsApp Image 2024-03-28 at 15.42.00

Els dos papil·lomes més agressius són el «16» i el «18», que generen el 70% de la majoria de tumors. Fins ara la manera de detectar la infecció era mitjançant una citologia cada 5 anys. Amb la nova proposta del Departament de Salut, el 2025 es passarà a una prova diagnòstica cada tres anys que s'oferirà a les dones d'entre 30 i 65 anys a les farmàcies. Aquest fet, destaca José Luis Sánchez, ginecòleg-oncòleg de l'Hospital Germans Trias, permetrà detectar més casos perquè arribarà a un radi de població més ampli.

El papil·loma és la segona causa de mortalitat al món, especialment en països subdesenvolupats. Malgrat això a Espanya, gràcies al cribratge i a la vacunació, la taxa d'incidència és baixa, d'uns 7 casos per 100.000 dones l'any. En d'altres països, com per exemple el Perú, la xifra s'enfila fins els 300. Segons José Luis Sánchez, la mesura permetrà reduir encara més la incidència del virus, tot i que admet que això implicarà mes feina en consulta mèdica perquè es trobaran més casos.

El virus del papil·loma humà afecta un 14% de la població general, especialment a la més jove. I es que la presència en adolescents és d'un 50%. Es calcula que, a nivells generals, un 80% de dones al llarg de la seva vida en tindran, tot i que la infecció sol desaparèixer de forma espontània sense complicacions.