L'ICAB alerta que Badalona és la segona ciutat amb més denúncies per ocupació il·legal

L'ICAB alerta que Badalona és la segona ciutat amb més denúncies per ocupació il·legal
Àlex Sisó
08/04/2024 - 21:25

Badalona - Badalona és la segona ciutat de Catalunya on es registren més denuncies per ocupacions delinqüencials. Així ho alerten des de l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona. Citant dades del Ministeri de l'Interior, detallen que a la nostra ciutat es van interposar 577 denúncies el 2022 i només Barcelona, amb 1.252, la va superar. Aquest any, però, afirmen que ja se n'han interposat prop de 300 a la nostra ciutat. Catalunya també és la comunitat que lidera el rànquing estatal en aquest sentit. Per fer-hi front, el Col·legi de l'Advocacia de Barcelona vol aconseguir que els ocupes es puguin desallotjar cautelarment per la policia en 48 hores, si així ho ordena el jutjat.

Entrevistada al Badalona 360, la coordinadora de formació de l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona i advocada civilista, Cristina Vallejo, ha detallat que l'any 2017 a Espanya hi va haver 10.619 denúncies per ocupacions delinqüencials, que van créixer fins a les 17.274 l'any 2021. D'aquestes, 7.300 es van registrar a Catalunya, el que representa el 43% del total del conjunt de l'estat. Davant aquesta situació, el Col·legi de l'Advocacia de Barcelona planteja una reforma legislativa per protegir tant els propietaris com a les famílies vulnerables que, un cop reben un habitatge social, se'l troben ocupat.

Vallejo explica que la proposta implica reformar la llei d'enjudiciament criminal i regular una mesura cautelar concreta pel delicte d'usurpació de bé immoble. Així, quan un propietari, sigui persona física o jurídica, denunciï una ocupació; en 48 hores l'ocupa sigui desallotjat per ordre judicial, sempre que aquest no acrediti disposar d'un títol legítim.

A la mateixa entrevista, Cristina Vallejo ha remarcat que les ocupacions delinqüencials també afecten els promotors i constructors que venen habitatges sobre plànol. Detalla que un cop els habitatges estan construïts al 90% i han de ser lliurats als seus propietaris, aquests se'ls troben ocupats. Vallejo ha afirmat que actualment un procés de desallotjament triga entre 25 i 30 mesos de mitjana.

Entrevista al BDN360