L'ICO Badalona va atendre 3.735 persones amb càncer de mama durant el 2022

L'ICO Badalona va atendre 3.735 persones amb càncer de mama durant el 2022
Àlex Sisó / Mar Martínez
19/10/2023 - 18:08

Badalona - Durant l'any passat l'ICO Badalona va atendre 3.735 persones amb càncer de mama, 565 dels quals van ser nous pacients. La majoria, dones d'entre 40 i 79 anys. Pel que fa al conjunt de Catalunya, segons dades de l'ICS, és diagnosticar gairebé 5.500 casos d'aquest tipus de càncer, que corresponen al 30% del total de tumors detectats durant el 2022. Aquest dijous se celebra el Dia mundial del Càncer de Mama, una jornada que pretén conscienciar a la població de la importància del diagnòstic precoç d'aquesta malaltia.

Des de l'ICO Badalona asseguren que el càncer de mama té un índex de curació molt alt, al voltant del 89%. Així i tot, continua sent un dels càncers més freqüents que no tothom supera. Es calcula que al conjunt de l'Estat espanyol, entre 6.000 i 7.000 persones perden la vida anualment. Així i tot, Espanya és un dels països d'Europa amb l'índex de mortalitat més baix. Malgrat els avenços, la doctora Mireia Margelí, coordinadora de la unitat de mama de l'ICO Badalona, assegura que queden molts reptes per endavant, com ara reduir les seqüeles dels pacients.

Pel que fa a l'àmbit de la recerca, Margelí explica que el diagnòstic precoç ha permès reduir la mortalitat, però diu que no és suficient. És per això que s'estan fent molts avenços en aquest àmbit, com la possible introducció de la intel·ligència artificial en les imatges radiològiques, de cara al futur. La recerca, explica, també passa pel desenvolupament de les unitats de càncer hereditari o la creació de nous fàrmacs.

La doctora Margeli destaca que la millora en els tractaments ha fet disminuir la necessitat de dur mastectomies, és a dir, l'extirpació de la mama afectada. Malgrat haver-hi pacients que si que se'ls acaba aplicat, des de l'ICO Badalona posen en relleu les millores en els tractaments en l'àmbit de la cirurgia plàstica. La unitat de mama de l'ICO Badalona està coordinada per un especialista quirúrgic i un oncòleg. Es tracta d'una unitat multidisciplinària, molt vinculada amb la Unitat de Diagnòstic de Mama de l'Hospital Germans Trias i Pujol, que està orientada a atendre el primer diagnòstic de cada pacient. Els programes de cribatge que impulsa el Departament de Salut detecten una mitjana de 1.300 casos anuals.