L'ICS vol millorar l'assistència sanitària apostant per la intel·ligència artificial en les teràpies avançades

L'ICS vol millorar l'assistència sanitària apostant per la intel·ligència artificial en les teràpies avançades
Raquel Moreno Escudero
10/11/2023 - 14:08

Badalona - La intel·ligència artificial i les teràpies avançades han protagonitzat la catorzena Jornada de Recerca de l'Institut Català de la Salut. Prop de 200 investigadors dels 7 instituts de recerca de l'ICS, entre ells el del Germans Trias, han participat de diverses ponències amb l'objectiu de posar el focus en nous paradigmes per millorar tant la pràctica clínica com la gestió sanitària.

Des de l'ICS asseguren que per tenir una medicina molt més personalitzada és bàsic estudiar tot el que es pot fer amb les dades, la intel·ligència artificial i les teràpies avançades que han de conduir a una medicina de precisió. La cita d'enguany, celebren, és una oportunitat per conèixer de primera mà tota la feina que estan fent els prop de 5.000 investigadors que formen part dels diversos centres de recerca catalans. La inversió de les administracions segueix sent clau per a avançar en la investigació, segons ha explicat el responsable de la Oficina de Suport a la Innovació i la Recerca de l'ICS, Francesc Iglesias.

premiats ics 3

Durant la jornada s'han lliurat els guardons a 6 investigadors i 2 autors d'articles de recerca en reconeixement al potencial transformador de la investigació en el sistema de salut. El director clínic de l'Àrea del Cor de l'Hospital Germans Trias i Pujol i investigador principal del Grup de Recerca en Insuficiència Cardíaca i Regeneració Cardíaca (ICREC) de l'IGTP, Antoni Bayés, ha estat guardonat amb el Premi a la Trajectòria Investigadora als Hospitals de l'ICS. Una de les fites més rellevants de la seva carrera ha estat una teràpia pionera al món per reparar el teixit del cor després d'un infart.

premiat ics 2

També el metge adjunt de la Unitat d'Ictus del Servei de Neurologia de Germans Trias i membre del Grup de Recerca Neurovascular de l'IGTP, Alejandro Bustamante, ha rebut el Premi a l'Investigador Jove de l'ICS. La seva principal línia d'investigació es centra en la pneumònia associada a l'ictus, una complicació molt freqüent en els pacients durant la seva estada a l'hospital.

premiat ics

L'ICS ha posat en valor la seva activitat científica amb més de 5.000 articles publicats aquest any en revistes indexades i prop de 86 milions d'euros recaptats per a projectes de recerca.