L'IGTP, l'IQS i el Banc de Sang i Teixits investiguen conjuntament poder fer un bypass a partir de venes de donants

L'IGTP, l'IQS i el Banc de Sang i Teixits investiguen conjuntament poder fer un bypass a partir de venes de donants
Raquel Moreno Escudero
21/06/2023 - 13:51

Institut de Recerca Germans Trias i Pujol, Badalona - Investigadors de l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol, l'Institut Químic de Sarrià i el Banc de Sang i Teixits treballen en la recerca conjunta d'un bioimplant vascular a través de venes de donants. Una intervenció amb menys risc pels pacients amb patologies cardiovasculars que serviria per a fer el bypass a les intervencions de cor i recuperar el seu flux sanguini.

BIOIMPLANT 1

Els malalts del cor que han de sotmetre's a un bypass coronari podrien estalviar-se les complicacions derivades de l'extracció de part d'una vena de les cames que serveix d'implant per substituir la zona obstruïda de l'artèria coronària i revascularitzar així el cor. La cirurgia coronària té l'objectiu de millorar la qualitat de vida dels pacients i augmentar el seu pronòstic vital. Ho ha explicat el cap de l'Àrea de Cirurgia Cardíaca de l'Hospital Germans Trias i Pujol, Cristian Muñoz.

El bioimplant ens dotaria d'una major seguretat en pacients als quals extreure'ls la vena suposa un risc elevat

La primera fase de la investigació la lidera el Banc de Sang i Teixits amb l'eliminació de cèl·lules de l'estructura vascular del teixit del donant per tal d'evitar un possible rebuig. En paral·lel, des de l'IQS, doten el teixit de cèl·lules mare i professionals de l'IGTP, estudien la seva aplicació clínica en un model preclínic porcí. Si la investigació ho valida, en un període de 3 anys, es podria iniciar l'assaig clínic en humans per poder fer efectiu el seu ús en intervencions de cirurgia coronària. N'ha parlat la investigadora del grup d'Insuficiència Cardíaca de l'IGTP, Carolina Gálvez.

Aplicarem l'assaig clínic en una petita mostra de pacients que no tenen cap altra alternativa al bypass

La patologia cardiovascular és la primera causa de mort a Espanya, i en concret la cardiopatia isquèmica compta amb una elevada incidència. Una malaltia que es pot tractar amb fàrmacs, amb la col·locació d'stents o cirurgia cardíaca. En aquesta darrera opció, el 75% dels pacients requereixen de la implantació d'un teixit venós.