L'Institut de Recerca Josep Carreras impulsa un estudi sobre la inestabilitat cromosòmica en la leucèmia infantil

L'Institut de Recerca Josep Carreras impulsa un estudi sobre la inestabilitat cromosòmica en la leucèmia infantil
Laia Martínez / ACN
21/12/2023 - 17:50

Badalona - Determinar el grau d'inestabilitat dels cromosomes en la leucèmia limfoblàstica aguda de cèl·lules B infantil podria ser clau per avaluar el risc dels pacients i treballar en nous tractaments més personalitzats i efectius. Aquests són resultats d'un estudi, impulsat per l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras, en el qual s'ha comprovat com aquest tret característic d'altres tumors, també té un paper important en la progressió d'aquest càncer pediàtric i en resultats clínics desfavorables.

Entre altres, s'ha obert la porta a poder desenvolupar un nou conjunt de fàrmacs contra la leucèmia infantil per evitar que les cèl·lules s'adaptin a la inestabilitat del genoma i, finalment, morin. Durant les investigacions, van comprovar que els tumors que mantenien una inestabilitat cromosòmica per sota uns límits raonables eren capaços de sobreviure, augmentant el seu potencial adaptatiu i la seva taxa de proliferació.

La recerca, coordinada pel Dr. Oscar Molina, científic emergent de l'Institut Josep Carreras, ha estat publicada aquest desembre a la revista EMBO Molecular Medicine, amb la participació d'institucions espanyoles i internacionals, com els Països Baixos, França o els Estats Units.

LEUCEMIA INFANTIL FOTO
Article al EMBO Molecular Medicine