L'Institut La Pineda participa al projecte CanSat impulsat per l'Agència Especial Europea

L'Institut La Pineda participa al projecte CanSat impulsat per l'Agència Especial Europea
Anna García de Albéniz / Sara Nicolás
01/03/2024 - 08:46

Institut La Pineda, Sant Crist de Can Cabanyes. Badalona - Els alumnes de 1r de batxillerat de l'Institut La Pineda treballen en un prototip de mini satèl·lit per fer-lo enlairar. Es tracta del projecte 'CanSat' que posa en marxa l'Agència Especial Europea adreçat als alumnes de secundària i formació professional. En la iniciativa s'hi han presentat més de 130 centres catalans però només se'n seleccionaran 18.

WhatsApp Image 2024-02-29 at 13.31.52 (1)

L'objectiu del projecte és elaborar un mini satèl·lit de la mida d'una llauna de refresc per incorporar-lo dins d'un coet. Després de l'enlairament i, mitjançant un paracaigudes, l'aparell aterrarà de nou. Aquesta actuació permetrà als alumnes estudiar les variacions de temperatura i pressió que pateix el dispositiu. Aquesta és la segona vegada que l'institut La Pineda participa en la iniciativa. De fet, l'any passat, el disseny dels estudiants de Formació Professional va ser escollit i l'experiència, asseguren, va ser molt enriquidora. És per això que enguany han decidit repetir i extrapolar-ho a l'optativa de reptes científics de primer de batxillerat. En total són 10 alumnes que elaboren dos projectes diferenciats.

WhatsApp Image 2024-02-29 at 13.31.55 (1)

Els alumnes, dividits en diversos equips, treballen en diferents aspectes que després posaran en comú; l'elaboració del paraiguades, la programació del satèl·lit, els esquemes elèctrics i la redacció de la memòria. Aquesta és una manera més amena i divertida d'apropar continguts aeroespacials a l'aula. A més, també permet treballar altres capacitats com la comunicació i el treball en equip.

El mini satèl·lit estarà enllestit a finals del mes de març, quan es comunicarà al centre si el seu prototip ha estat seleccionat. L'enlairament està previst el 20 d'abril a l'aeroport de Lleida.