L'obesitat, una malaltia a l'alça que va més enllà de seguir hàbits saludables

L'obesitat, una malaltia a l'alça que va més enllà de seguir hàbits saludables
Judit Larios
16/10/2023 - 21:36

Badalona - L'obesitat no només està lligada a uns mals hàbits d'alimentació i d'activitat física. En una entrevista al Badalona 360º, el metge de família José Ferrer ha fet una crida a evitar culpabilitzar les persones que pateixen aquesta malaltia i ha defensat la necessitat de dur a terme campanyes d'educació a la ciutadania.

Les xifres d'obesitat entre la població catalana mostren una tendència a l'alça des de la pandèmia, quan es va produir un canvi d'hàbits. El 2021, la meitat de la població adulta tenia sobrepès o obesitat. Pel que fa als infants, un 14% dels menors d'entre 6 i 12 anys tenien obesitat aquell any, 5 punts més que el 2019. Tot i que l'alimentació i l'activitat física són factors importants a l'hora d'explicar aquesta malaltia, els professionals sanitaris recorden que no són els únics determinants.

Quan una persona té sobrepès o obesitat no significa que no s'esforça i que simplement menja malament perquè vol. Hi ha altres complicacions com diabetis, alteració endocrina o una alteració psicològico-psiquiàtrica que hi pot influir.

Per revertir la tendència a l'alça, Ferrer defensa que el govern hauria d'impulsar campanyes i accions per educar la població sobre hàbits saludables. També creu que s'hauria de revisar la regulació de la venda de productes com els que inclouen greixos saturats. Alhora, Ferrer reconeix que els metges també han d'evitar generalitzar la situació dels pacients que pateixen obesitat i, en canvi, han d'examinar les raons que hi ha darrere l'excés de pes i buscar tractaments personalitzats.