Objectiu de Fast Lisa: evitar el llenguatge d'odi en línia

Objectiu de Fast Lisa: evitar el llenguatge d'odi en línia
Laia Martínez / Berta Soler
14/09/2023 - 19:54

Santa Coloma de Gramenet - Les fake news i els missatges que inciten a la intolerància, la discriminació o l'odi estan molt estesos avui en dia per Internet. Per combatre aquest discurs, amb el projecte FAST LISA es vol crear una eina per detectar i evitar la seva proliferació. A la Ciba de Santa Coloma de Gramenet han començat aquest dijous unes jornades internacionals.

LA CIBA 1 JORNADES INTERNACIONALS DISCURS ODI

Catalunya, Alemanya i Itàlia col·laboren estretament perquè els joves creixin lluny dels discursos d'odi en línia. Després de rebre unes 40 hores de formació, ara els diferents ambaixadors locals es troben a la Ciba per compartir experiències i posar en comú tot l'après. En Mario Pérez, l'únic jove de Badalona que hi participa, explica que el següent pas serà anar a les escoles de Santa Coloma per parlar amb els més joves.

Un dels principals objectius és crear una eina que detecti els inicis d'aquests tipus de missatges o expressions. Es diu ECHO i és una aplicació educativa sobre el llenguatge d'odi en línia. L'investigador científic alemany Young Fillies és un dels informàtics que l'ha desenvolupada.

'Es tracta d'anar a les escoles i ajudar de forma interactiva i amena als estudiants a gestionar els discursos d'odi en línia. Què passa si vaig a un xat de Discord.. De fet, utilitzem aquesta plataforma que és coneguda per als alumnes, perquè sàpiguen com reaccionar'. - Young Fillies

LA CIBA DISCURS ODI 3

En el cas de Santa Coloma de Gramenet, el Servei de Convivència, Desenvolupament Comunitari i Civisme de l'Ajuntament ha treballat amb la Universitat Autònoma de Barcelona, a través de professors i experts en dret penal. Si l'eina funciona, també voldran aplicar-la a altres territoris. Antoni Cardona és professor de Dret Penal a la Universitat Autònoma de Barcelona.

Amb tot, es busca que els joves creixin sent conscients de la importància de compartir valors com el respecte i l'empatia. Aquestes jornades internacionals duraran fins aquest dissabte i el projecte es tancarà l'abril de l'any vinent.