L'OCU reclama una auditoria per conèixer els motius que expliquen el 'greu' augment del preu de l'oli

L'OCU reclama una auditoria per conèixer els motius que expliquen el 'greu' augment del preu de l'oli
Àlex Sisó
03/10/2023 - 20:44

Badalona - L'Organització de Consumidors i Usuaris, l'OCU, es mostra preocupada per l'increment de preu que ha experimentat l'oli d'oliva durant l'estiu. Reclama a la Comissió Nacional del Mercat de la Competència i al Ministeri d'Agricultura que facin una auditoria per saber quins són els motius que expliquen aquest augment, que titllen de greu i alarmant.

Segons l'OCU, el preu de l'oli havia pujat un 21% al maig, un percentatge que es va elevar quatre punts a l'agost, fins al 25%. La delegada de l'OCU a Catalunya, Esther Lorente, explica que no entenen per què a països com Portugal, França o Itàlia l'oli s'ha encarit menys que a Espanya, que és un dels principals productors. Per aquest motiu reclamen una auditoria per esbrinar l'arrel del problema.

Lorente també demana que s'auditi la rebaixa de l'IVA que es va aplicar a principis d'any als aliments bàsics. Adverteix que en cas que la bonificació s'acabi al 2024 i no es prorrogui, l'IVA tornarà a ser el d'abans. Un fet que en el context d'inflació actual pot provocar un greu cop, diu, en la butxaca dels consumidors. Recordem que segons un recent estudi de l'OCU, a Badalona i Santa Coloma de Gramenet es pot estalviar fins a 1.498 euros anuals en el cistell de la compra. L'estudi detalla quines són les cadenes de supermercat més econòmiques i quines no ho són tant. En el cas de Badalona, els supermercats més cars són el Sorli i els més econòmics Alcampo i Mercadona.