L'ofici de pescador, a punt de desaparèixer a Badalona

L'ofici de pescador, a punt de desaparèixer a Badalona
Anna Fàbrega
14/06/2023 - 16:20

Badalona - Amb una confraria del segle XVIII, Badalona és una de les ciutats amb més història pesquera del territori català. Tot i això, segons el pescador badaloní Ramon Costa 'als anys seixanta i setanta aquest gremi va entrar en regressió al municipi' i alerta que si aquesta tendència es manté, l'ofici de pescador desapareixerà a la ciutat de Badalona. Costa va ser la quarta generació de la seva família en dedicar la seva vida al mar i de fet, els seus fills també van apostar pel gremi, però ara, diu, 'estan a punt de deixar-ho' i si és així, el relleu generacional de l'ofici d'aquesta família ja no tindrà més continuïtat.

Si seguim així, desapareixerà la pesca a Badalona. Desapareixerem

EL_4K41XsAANkOE

En Ramon explica que abans que Badalona tingués el seu propi port, s'amarraven les barques pesqueres a la Platja dels Pescadors i es formava una fila d'embarcacions tan llarga que arribava fins a l'edifici de la Donzella. Badalona ha canviat molt amb el pas dels anys i allà només queden tres barques de record d'aquells temps. En Ramon recorda amb nostàlgia l'evolució de la ciutat, com també s'enyora de l'ofici que l'ha acompanyat tota la vida.

Has passat un dia de fred a l'hivern, d'aquells durs de llàgrimes als ulls que no et pots ni cordar el botó si es descorda; però arribes a casa, menges una mica i ja tens ganes de tornar-hi l'endemà

Amb el pas dels anys i la creixent contaminació, Costa ha vist com es deteriorava l'ecosistema marí i creu que una de les principals causes per la qual cada cop hi ha menys pescadors al territori és la creixent desaparició de peixos i espècies marines al Mediterrani.