L'operatiu contra el narcotràfic amb entrades a naus de Badalona, un dels més importants dels Mossos a escala internacional

L'operatiu contra el narcotràfic amb entrades a naus de Badalona, un dels més importants dels Mossos a escala internacional
Álex López / Emma Teixidó / Jordi Ribàs
26/10/2023 - 17:44

Badalona - Els Mossos d'Esquadra i la policia italiana han desmantellat un dels grups criminals més arrelats al nord d'Itàlia dedicat al tràfic d'haixix i marihuana i que s'estava estenent a Catalunya. En col·laboració amb Europol, els agents han detingut 78 persones, 20 a Catalunya i 58 a Itàlia en una investigació liderada a Catalunya pel jutjat de primera instància i instrucció número 4 de Badalona.

Es tracta de la investigació de més abast que els Mossos han fet a escala internacional per narcotràfic. El cap de l'Àrea Central de Crim Organitzat, Antoni Salleras, ha explicat que un grup d'italians establerts a Espanya treballaven amb un grup de persones que feien arribar la droga del Marroc i després amb un altre grup que s'encarregava de transportar el material a Itàlia.

Es tractava, doncs, de dues xarxes criminals separades però interrelacionades: una dedicada al narcotràfic i l'altra, a les activitats de blanqueig de capitals i defraudació tributària. Els agents han detectat un sistema bancari opac controlat per ciutadans ubicats als dos països i que s'utilitzava per blanquejar els beneficis obtinguts del negoci de la droga. Justament, la investigació per blanqueig es va centrar sobre set naus industrials i locals de Badalona. Segons ha explicat el cap de l'Àrea Central de Delictes Econòmics de la Divisió d'Investigació Criminal, el sotsinspector José Merino, amb aquest mètode transferien grans sumes de diners d'un país a l'altre a través d'una xarxa d'oficines de confiança.

Han tutelat la investigació el jutjat d'instrucció número 4 de Badalona i la Fiscalia Antimàfia de Milà en un operatiu, que va desplegar un miler d'agents a Catalunya, el passat 17 d'octubre, de manera simultània en els dos territoris i va comportar 105 entrades i escorcolls, 30 dels quals a Catalunya i 73 a Itàlia, principalment a Milà. Des de l'inici de la investigació, el 2022, els Mossos han intervingut més de 1.200 quilos d'haixix i 44 quilos de marihuana, valorats al mercat il·lícit en gairebé tres milions d'euros.