L'ordenança que regula la Zona de Baixes Emissions, suspesa pel PP al ple

L'ordenança que regula la Zona de Baixes Emissions, suspesa pel PP al ple
Mar Martínez / Jordi Ribàs
31/10/2023 - 23:49

Casa de la Vila - Les multes per l'incompliment de la Zona de Baixes Emissions no arribaran al gener a Badalona, com preveia l'ordenança del govern anterior que ha quedat suspesa al ple municipal aquest dimarts. La suspensió ha tingut el vot absolut dels populars, però la negativa de republicans, comuns i socialistes, i l'abstenció de Guanyem.

De fet, la voluntat manifesta del govern és que les multes per als vehicles més contaminants s'ajornin fins al 2027. La suspensió de l'ordenança que s'havia aprovat al gener està motivada, segons el govern, perquè el Reial decret d'implantació de la Zona de Baixes Emissions obliga a disposar d'informes previs que no té el consistori.

El govern del PP vol que l'Àrea Metropolitana de Barcelona redacti una memòria que ha de concretar a qui afectarà i en quines zones s'hauria d'implantar la ZBE. L'ordenança suspesa suposava restriccions de circulació al 90 % de la ciutat, una extensió de la norma, segons el PP, indiscriminada.

ple octubre 20233

Des de l'oposició, Guanyem diu que el PP funciona a cop de titular i els comuns argumenten que la mesura no afavoreix la salut de la gent gran. Esquerra Republicana es mostra sorpresa que no es vulgui implementar la ZBE per una qüestió de sensibilitat econòmica amb la ciutadania però, en canvi, s'avanci un any el cobrament, a partir de l'any vinent, d'una nova taxa de residus, tribut al qual també s'ha referit el Partit dels Socialistes.

Recordem que la decisió del PP d'ajornar la implantació de la ZBE va ser criticada per la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera. A més, va retreure a Garcia Albiol que no hagués fet esment dels diners d'Europa per a les baixes emissions i el transport públic a la ciutat. Es tracta de dos milions d'euros procedents dels fons Next Generation.