Marietes per combatre les plagues dels arbres a Tiana

Marietes per combatre les plagues dels arbres a Tiana
Àlex Valero
31/07/2023 - 15:37

Tiana - L'Ajuntament de Tiana ha engegat un projecte per combatre les plagues dels arbres amb marietes. Es tracta del depredador natural del pugó, que afecta diferents arbres i provoca caiguda de les fulles i la melassa, que deixa el terra brut i enganxifós.

marietes tiana

Les marietes es mengen els pugons i així eviten que produeixin melassa als arbres. Des de l'ajuntament han decidit fer un control de plagues sostenible que no sigui perjudicial per al medi ambient. Amb això, aconsegueixen un equilibri de l'ecosistema, una reducció dels fitosanitaris i la potenciació de la biodiversitat a Tiana. Escoltem a Núria Amado, regidora d'Urbanisme sostenible i espai públic.

Per decidir quina quantitat i quins insectes s'han d'alliberar per combatre la plaga es fa un control biològic. Una metodologia que és efectiva amb la majoria de les plagues i que, a més d'eliminar-les, també és una manera de prevenir que hi hagi més en un futur. Es diferencien dos tipus d'insectes, els depredadors i els parasitoids que, malgrat tenir el mateix objectiu, utilitzen diferents procediments per eliminar la plaga. Ho explica Jordi Santmartí, assessor en gestió integral de plagues.

Durant aquestes setmanes s'han alliberat marietes a diferents punts de Tiana com la plaça de la Vila o el carrer del Centre. Els especialistes ja han detectat una millora pel que fa al control de plagues i la caiguda de fulles i melassa.

marietes tiana