Marisa Díaz, advocada: 'La llei del menor funciona relativament bé, però cal reconduir-los'

Marisa Díaz, advocada: 'La llei del menor funciona relativament bé, però cal reconduir-los'
Sílvia Villarroel
08/06/2023 - 15:56

Badalona - Davant la proposta del futur alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, de demanar al Congrés la modificació de la llei del menor perquè els menors que participin de violacions i agressions sexuals tinguin responsabilitat penal, l'advocacia demana coherència i objectivitat a l'hora de fer-ho.

L'advocada Marisa Díaz ha afirmat al programa Badalona Matí que no perquè passin casos molt greus com els darrers de la ciutat, per un tema de populisme, s'hagin de fer lleis. Afirma que les normes es fan a escala general i no es pot fer una norma particular i modificar la llei del menor. Apunta que si es busquen solucions extraient-les d'un cas concret, no es fa correctament, perquè estem condicionats pel mal que s'ha pogut fer en un cas determinat. Si es vol fer, diu, s'ha de saber perquè es vol modificar.
Marisa Díaz creu que en l'actualitat la gent vol canviar aquesta llei perquè hi hagi una condemna penal per aquests menors. No creu que la justícia no doni resposta, sinó que hi ha casos determinats en els quals s'han de buscar altres mesures.
Afirma que la llei del menor funciona relativament bé i que s'ha de fer amb aquests menors és reconduir-los. Si no es recondueixen, assegura, les famílies poden arribar a tenir un potencial delinqüent que acabarà a Brians.
Díaz remarca que la llei del menor diu a l'article 3, que les persones que es regiran per aquest codi han de ser majors de 14 anys. La jurista assenyala que l'única via que hi ha, és derivar la responsabilitat a l'àmbit civil als tutors legals del menor. Es pot demanar una responsabilitat econòmica, una indemnització, als pares d'aquest menor que ha comès l'agressió. Però també s'ha de tenir en compte aquesta acció pot generar una gran repercussió que pot arruïnar a algunes famílies.

L'advocada afirma que s'ha anat tot de mare i hem arribat a aquests límits. Confirma que és cert també, i es comenta entre el seu col·lectiu, que a la mínima ara hi ha moltes menors que volen interposar una denúncia per agressió que no ho és. Assegura que com a dona evidentment no és no, però que les dones han anat a l'extrem i els homes també. Fins al punt que ara les violacions no les fa un de sol sinó entre quatre.
La lletrada remarca que una bona part de tota aquesta problemàtica ha de passar per l'àmbit educatiu i la prevenció. Diu que s'ha d'arreglar des d'un àmbit institucional i no judicial, perquè assegura, arribar al judicial és el resultat d'una mala base.