Més de 220 pacients redueixen fins al 90% la tremolor amb un innovador tractament pel Parkinson

Més de 220 pacients redueixen fins al 90% la tremolor amb un innovador tractament pel Parkinson
Silvia Villarroel
10/04/2024 - 18:12

Hospital Germans Trias i Pujol, Badalona - El nou tractament amb ultrasons de l'Hospital Germans Trias i Pujol redueix fins al 90% la tremolor essencial i de la malaltia de Parkinson. Precisament avui és el Dia mundial del Parkinson.

El tractament que es va incorporar fa dos anys al centre hospitalari ha permès millorar l'estabilitat del pols dels pacients i que aquests guanyin en qualitat de vida, ja que aquestes patologies dificulten o fins i tot impedeixen fer tasques tan bàsiques com utilitzar els estris de menjar, escriure, vestir-se, rentar-se o afaitar-se. Ja s'ha intervingut a més de 220 pacients sense necessitat d'aplicar la cirurgia d'implantació d'elèctrodes en alguns nuclis intracranials concrets.

Ramiro Álvarez, cap de la Unitat de trastorns del moviment de l'àrea de Neurociències de Can Ruti.

Amb aquesta tècnica fem una petita lesió per coagulació tèrmica. Això suposa un avantatge, ja que la cirurgia que fèiem fins ara és, fins a cert punt, agressiva i hi havia contraindicacions per fer-la a alguns pacients.

PARKINSON

Un dels beneficis importants d'aquest tractament és que integra a una població molt més gran que l'anterior procediment, que excloïa a un grup significatiu de pacients sense alternatives terapèutiques. Can Ruti va ser el primer centre públic català en incorporar aquesta tècnica. Normalment es tracta la mà dominant, però també hi ha casos en què es fa la contrària, en funció de l'afectació de cada pacient. De fet, des del mes de setembre també s'han començat a fer tractaments a les dues mans. Per seguretat, però, mai es fan les dues extremitats de manera simultània. D'aquest tipus, ja se n'han fet 16 a l'Hospital Germans Trias i Pujol.