MÉTEO | La pluja de setembre es queda curta

MÉTEO | La pluja de setembre es queda curta
Ingrid Vicent
04/10/2023 - 14:55

Badalona - Des d'un punt de vista climàtic setembre i octubre són els dos mesos de l'any més plujosos a l'àrea del litoral i prelitoral català. És l'època de l'any on, habitualment, es concentra el gruix de les precipitacions. Ara bé, de moment, la pluja no acaba d'arribar.

Acabem de tancar un setembre amb dèficit pluviomètric. Els dos episodis de pluja abundant que es van produir a Badalona, a l'inici de la segona quinzena del mes, van deixar quantitats d'aigua destacables, però insuficients.

A l'observatori Municipal, el setembre ha finalitzat amb un registre total de pluja de 37 mm, una xifra que queda allunyada dels 68 mm de la mitjana climàtica. Ha plogut la meitat del que seria l'habitual amb un dèficit del 46%.

Una situació que s'allarga en el temps. Aquest 2023, des de l'inici d'any fins a l'actualitat, ha caigut un total de 180 mm, una xifra que implica un dèficit d'un 52% respecte la pluja prevista. En aquestes alçades de l'any l'habitual seria portar recollit entorn els 380 mm.

POSPO MAPA

La sequera s'allarga en el temps i el territori. Només a l'extrem sud de Catalunya, aquest setembre, ha deixat un bon gruix de precipitació amb quantitats superiors als 200 mm a les comarques del Montsià, Baix Ebre i Ribera d'Ebre. Per contra, destaca la plana de Lleida, la Catalunya central, l'Empordà i zones dels Pirineus i Prepirineus amb un setembre molt sec.