MÉTEO | Setmana de posar i treure la jaqueta

MÉTEO | Setmana de posar i treure la jaqueta
Ingrid Vicent
23/10/2023 - 10:01

Badalona - La setmana ha començat amb una pujada molt notable de la temperatura. Aquest dilluns, a les 8h del matí, el termòmetre marcava 21 °C, una dada que contrasta moltíssim amb el fred d'ahir diumenge, amb temperatures de 13 ºC a primera hora del matí. Es tracta d'una pujada entre 7 i 8 graus d'un dia per l'altre.

El responsable el trobem en el pas de la pertorbació Bernard que durant la nit i matinada ha creuat la Península, des del Golf de Cadis fins al golf de Biscaia, això ha comportat una circulació de vent de sud cap a Catalunya amb una pujada sobtada del termòmetre. El vent bufa reforçat i durant aquest matí es continuarà deixant notar. Al llarg del dia anirà girant cap a garbí i ponent, i això facilitarà un ambient tèrmic temperat amb una pujada de la temperatura que també es farà present al centre del dia. Avui les màximes s'enfilaran cap als 24-25 °C.

El vent de sud reforçat, amb recorregut marítim, ha provocat una marcada alteració del mar. En aquest sentit, hi ha avís del Servei meteorològic de Catalunya per mala mar amb previsió d'onades superiors els dos metres i mig d'alçada. Un avís actiu durant tot aquest dilluns, a la comarca del Barcelonès, en grau de perill moderat.

Dilluns amb un estat del cel encapçalat per la variabilitat. A primera hora del matí amb nuvolades més destacables i un temps insegur, localment amb possibilitat d'algun ruixat aïllat entorn l'àrea metropolitana. El cel tapat de primera hora del matí donarà pas a l'obertura de clarianes amb un migdia i una tarda amb grans estones de sol.

Aquesta serà una setmana de força variabilitat. El pas de diferents pertorbacions atlàntiques implicaran un cel canviant i temperatures amunt i avall. Ara bé, de pluja arribarà ben poca. Es tracta de fronts que creuaran ràpidament el territori i ho faran acompanyats per vent aponentat que eixugarà les precipitacions a la façana litoral.

Durant la propera nit travessarà Catalunya una nova pertorbació que implicarà un nou augment dels núvols en hores nocturnes i possibilitat de ruixats durant la matinada vinent. Dimarts començarà amb núvols, però, igual que avui, el dia evolucionarà cap a l'obertura de clarianes. Dimarts la temperatura baixarà i l'ambient serà més fresc.