MÉTEO | Un hivern sense fred i pluges insuficients

MÉTEO | Un hivern sense fred i pluges insuficients
Ingrid Vicent
02/03/2024 - 09:50

Badalona - El mes de febrer ha estat extremadament càlid. El termòmetre, de forma repetida, s'ha enfilat cap a xifres entre els 18 i 20 °C. El febrer s'ha tancat amb una temperatura mitjana de 13,1 °C. Una dada que presenta una desviació a l'alça de quasi dos graus i mig respecte a la mitjana climàtica (10,65 °C).

Febrer segueix la tendència a l'escalfament dels mesos anteriors, tancant un hivern climàtic (desembre, gener, febrer) eternament primaveral. En els tres mesos d'hivern, la suavitat tèrmica ha guanyat un ampli espai al fred, que només s'ha fet notar en períodes molt puntuals.

Desembre va ser un grau més càlid de l'habitual, gener un grau i mig més càlid i destaca febrer amb més de dos graus per sobre de la mitjana climàtica. Tot i aquestes temperatures tan altes, el febrer del 2024, no ha estat el febrer més calorós a Badalona. El primer lloc el manté el febrer del 1990, any en què també es va enregistrar l'hivern més càlid. Aquest darrer hivern, ocupa el segon lloc dins el llistat dels hiverns més càlids dins l'arxiu Municipal de Badalona.

Cal destacar que, amb aquest febrer, se sumen dotze mesos consecutius càlids. Tot un any amb temperatures mensuals per sobre de les mitjanes climàtiques.

bassal aigua

Les precipitacions també han seguit la tendència dels mesos anteriors. Tot i una recta final de febrer amb més dinamisme atmosfèric, les pluges han estat insuficients. L'observatori Municipal ha recollit 21,3 mm, una quantitat inferior respecte a la mitjana climàtica situada en 29,9 mm.

El dèficit de pluja de l'hivern és molt marcat. Es continuen enllaçant mesos secs que mantenen la sequera en números vermells. En els últims tres mesos haurien d'haver caigut a Badalona 108 mm (mitjana climàtica) i només s'han recollit 46,8 mm. El dèficit de pluja d'aquest hivern quasi arriba al 60%.