Metges de Catalunya, favorable a posar fi a les guàrdies de 24 hores

Metges de Catalunya, favorable a posar fi a les guàrdies de 24 hores
Àlex Sisó
28/02/2024 - 17:30

Badalona - Metges de Catalunya vol posar fi a les guàrdies de 24 hores. Considera que és un sistema 'anacrònic, perjudicial per a la salut dels professionals sanitaris i que no garanteix una correcta qualitat assistencial.' Des del sindicat demanen a la ministra de Sanitat que obri una via de diàleg amb els representants facultatius per trobar solucions alternatives. Malgrat tot, veuen improbable que les guàrdies desapareguin si no es reformula el model sanitari fent una gran inversió en sous i personal.

El secretari General de Metges de Catalunya, Xavier Leonart, alerta que durant les guàrdies de 24 hores la concentració dels facultatius va minvant. Això provoca, tal com han demostrat alguns estudis, que es cometin més errors de diagnòstic a mesura que passen les hores. Leonart detalla que inicialment, quan es van instaurar les guàrdies mèdiques de 24 hores als anys 50, el model era assumible perquè l'atenció que oferien els facultatius no era continuada sinó que hi havia llargs períodes de descans entre feina i feina. Actualment, però, el model s'ha desvirtuat.

El secretari General de Metges de Catalunya assenyala que un altre dels problemes del model sanitari rau en el fet que la majoria dels centres 'no posen límits al nombre de guàrdies que poden arribar a fer els seus facultatius.' De fet, assenyala que sovint hi ha una pressió per part dels responsables perquè els sanitaris facin més jornades complementàries de les necessàries. Una problemàtica que s'afegeix al fet que molts professionals sanitaris depenguin econòmicament de les guàrdies per poder assolir salaris dignes.

Metges de Catalunya considera que aquest complement de sou se sustenta en una dedicació extenuant que esgota físicament i mentalment els facultatius, amb jornades laborals que superen les 50 hores setmanals de mitjana. Una realitat que se situa al llindar de la perillositat que estableix l'OMS. Des del sindicat veuen difícil desmuntar el model assistencial actual sense que això impliqui un increment salarial generalitzat i la multiplicació de la plantilla mèdica. A través del web change.org, la petició d'una metgessa ja ha aconseguit recollir més de 86.000 signatures per aturar les guàrdies de 24 hores.