Mig centenar de famílies de l'edifici Venus exigeixen 130.000 euros d'indemnització per cada pis pendent d'expropiar

Mig centenar de famílies de l'edifici Venus exigeixen 130.000 euros d'indemnització per cada pis pendent d'expropiar
ACN / Laia Martínez
02/11/2023 - 17:11

La Mina, Sant Adrià de Besòs - Unes cinquanta famílies que viuen a l'edifici Venus, al barri de la Mina de Sant Adrià, reclamen una indemnització valorada en 130.000 euros, per cada pis pendent d'expropiar. Ja són 13 anys de retard que acumula l'expropiació i enderroc de la finca, i els inquilins exigeixen al Consorci del barri de la Mina el pagament de 10.000 euros per cada any que ha passat, des que es va aprovar el PERM, el Pla Especial de Reordenació i Millora.

Els demandants se sumen al mig centenar de famílies que el 2019 van presentar una reclamació judicial en el mateix sentit i reclamen al Consorci de la Mina els 5.000 euros que els hi van atorgar. Això sí, sense renunciar als 10.000 euros per cadascun dels 13 anys de demora del PERM. El veïnat reclama una expropiació justa i un reallotjament que permeti complir amb la regeneració de l'entorn.

Recordem que al bloc Venus hi viuen unes 240 famílies en situació insalubre. Ja l'any 2020, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va considerar que el Consorci de la Mina havia vulnerat els drets dels veïns amb la seva inactivitat a l'hora d'executar el pla de millora del barri, que incloïa l'enderroc de l'edifici Venus. Exigia, per tant, resoldre les disputes sobre el preu dels habitatges i reactivar l'expropiació i enderroc. Arran d'aquesta sentència, a l'abril d'aquest any es publica per segona vegada l'aprovació inicial del projecte d'expropiació. Segons defensava l'administració, el nou projecte millorava la proposta inicial, augmentant les indemnitzacions i el valor dels pisos. Les famílies demandants, tot i que valoren positivament el nou projecte, adverteixen que el Consorci no pot defugir la seva responsabilitat per tots aquests anys d'inactivitat.