Mor Màrius Díaz, el primer alcalde de Badalona després del franquisme

Mor Màrius Díaz, el primer alcalde de Badalona després del franquisme
Judit Larios
27/05/2023 - 20:28

Badalona - Màrius Díaz, qui va ser el primer alcalde de Badalona de la democràcia, entre el 1979 i el 1983, ha mort amb 89 anys. L'Ajuntament ha decretat dos dies de dol oficial i les banderes de la Casa de la Vila i els edificis municipals onegen a mig pal. Díaz Bielsa, regidor fins a l'any 1999, va rebre el febrer de 2020 el reconeixement de fill adoptiu de la ciutat.

Nascut el 1933 a Barbastre (Osca), Màrius Díaz va venir a viure a Badalona el 1950 per estudiar Nàutica a la Universitat de Barcelona. El 1959 va començar a militar al Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC) i va iniciar les trobades clandestines i la formació política continuada assistint a reunions de manera freqüent.

El 1979 el PSUC li va proposar encapçalar la llista a les primeres eleccions després del franquisme, que va acabar sent la més votada. Així, es va convertir en el primer alcalde de Badalona escollit democràticament des de la Segona República. Durant el seu mandat va fer un gran esforç per millorar la ciutat, que patia grans dèficits, i va haver de fer front a una crisi econòmica. Va prioritzar polítiques de salut pública com el sanejament de les platges, el desplegament dels serveis socials i la construcció d'escoles públiques, alhora que va racionalitzar el planejament urbanístic. Díaz va ser detingut l'any 1982 per la Policia Nacional, juntament amb quatre regidors més, per intentar evitar el tancament de Televisió Badalona - Canal 21, en el seu segon dia d'emissió.

Màrius entrevistat
Màrius Díaz, entrevistat pel periodista de Ràdio Ciutat de Badalona Pere Meroño

Entre 1984 i 1988, l'exalcalde de Badalona va incorporar-se com a diputat al Parlament de Catalunya. De manera simbòlica, a les eleccions municipals del 2019, Màrius Díaz va tancar com a independent la llista de la coalició Guanyem Badalona en Comú, ERC i Avancem-MES.

Màrius

Aquí es pot veure la notícia emesa per Televisió de Badalona el 28 de maig de 2023, un dia després de la seva mort.