Ni Museu del Còmic ni UPC: la CACI serà la nova seu del Conservatori i l'Escola de Música Moderna de Badalona

Ni Museu del Còmic ni UPC: la CACI serà la nova seu del Conservatori i l'Escola de Música Moderna de Badalona
R. Moreno / S. Nicolás / S. Soldado / A. Sisó / J. Larios / J. Ribàs
02/02/2024 - 14:07

Badalona - L'antiga fàbrica CACI acollirà el Conservatori i l'Escola de Música Moderna de Badalona. L'alcalde Xavier Garcia Albiol ha anunciat així la creació de la “Ciutat de la Música de Badalona”. Les obres, que podrien començar entre finals de 2025 i inicis de 2026, tindran un cost inicial de 8 milions d'euros. Un finançament, recordem, que ja s'havia pressupostat per acollir el projecte de coneixement tecnològic i digital de la UPC de l'anterior govern, i a la qual ja se li ha comunicat la nova decisió.

Albiol ha posat de relleu que es desbloquegen així 17 anys de paralització d'un equipament de més de 5.000 m2, repartits en 5 plantes. Amb aquesta nova proposta, diu, la CACI acollirà un talent amb segell badaloní ignorat fins ara i que durant anys s'ha buscat fora del municipi.

Hem estat buscant talent per tota Catalunya sense adornar-nos que el teníem a casa i que l'hem ignorat durant tots aquests anys

L'alcalde assegura que el canvi d'ubicació dignifica ambdós centres de formació musical i els permet guanyar en espai i oferta, podent doblar, diu, el 800 alumnes actuals. Amb aquest increment s'acabaria així amb la llista d'espera del nou alumnat. L'espai comptarà també amb un auditori amb capacitat d'entre 200 i 300 persones obert a la resta d'entitats del municipi, prioritzant però les activitats tant del Conservatori Professional de Música de Badalona com de l'Escola de Música Moderna de Badalona. No obstant això, Albiol considera que la ciutat necessita un altre auditori que pugui aplegar prop de 900 persones.

Per cert que mentre professorat i alumnat no es traslladen a la CACI, el govern municipal s'ha compromès a dur a terme les obres urgents necessàries perquè les classes puguin continuar amb normalitat. Precisament el mes de desembre durant l'acte de presentació del pessebre de la Plaça de la Vila, Albiol va anunciar que durant aquest mandat iniciarien la construcció d'una nova instal·lació per acollir el Conservatori i l'Escola de Música Moderna de Badalona.

CACI CONSERVATORI

Els involucrats, sorpresos i contents

Tant l'Escola de Música Moderna com el Conservatori de Música de Badalona s'han mostrat sorpresos per la iniciativa del govern que han conegut de la mà del mateix executiu moments abans de la roda de premsa. Ambdues entitats de formació musical s'han mostrat contents i qualifiquen de fantàstica la notícia. Recorden, això sí, que fa dues dècades ja s'havia posat sobre la taula aquesta possibilitat i que havia estat descartada. Des del Conservatori expliquen que l'únic inconvenient que podrien trobar a la proposta és la pèrdua de centralitat dels dos edificis, tot i que per la resta tot són avantatges.

L'oposició, a favor però amb recel

Els grups de l'oposició no han trigat a valorar la nova proposta per a la CACI. El president del grup municipal d'ERC, Àlex Montornès, ha manifestat que l'Escola de Música i el Conservatori fa anys que necessiten espais dignes i fa dècades que Badalona necessita un auditori. Tot i que valora positivament la decisió d'ubicar la Ciutat de la Música a la CACI, lamenta que el govern hagi decidit donar un cop de porta a la UPC. Considera que ho ha fet intentant deslegitimar un projecte sòlid i una peça clau per reindustrialitzar la ciutat. Montornès defensa que els dos projectes eren compatibles i que apostar per l'arribada de la Fundació CIM no implica que la Ciutat de la Música no fos viable en espais alternatius com l'Escorxador o Can Llamas.

Per la seva banda, la presidenta de Badalona En Comú Podem, Aïda Llauradó, s'ha mostrat a favor del projecte i ho ha definit com una gran oportunitat per la ciutat. Ara bé, Llauradó també ha remarcat que caldrà una inversió important per millorar l'accessibilitat en transport públic de la zona, per tal d'evitar que sigui, diu, 'un espai exclusiu allunyat de la ciutat'.

Un posicionament compartit pel PSC, qui considera que la proposta, tot i ser bona, té mancances. El president del grup municipal socialista, Fernando Carrera, també s'ha referit a la manca de transport públic per arribar a la CACI i ha defensat que cal un planejament integral de la zona, més enllà de la reforma de l'antiga fàbrica. Carrera ha titllat de «retrocés» haver descartat l'anterior projecte de la Fundació CIM i ha retret a l'executiu popular que no hagi compartit la seva proposta amb l'oposició abans de fer-la pública.

Guanyem Badalona assenyala que el projecte és només una declaració d'intencions perquè, diu, no s'ha encarregat cap estudi que l'avali. La presidenta del grup municipal, Dolors Sabater, critica que el Partit Popular hagi dissenyat aquesta proposta sense informar ni tan sols al Consell d'Administració del Patronat de la Música de Badalona. Considera que el projecte sona bé, però defensa que, si tira endavant, cal reclamar a la Generalitat que instal·li un equipament de país, com creu que hauria estat el Museu del Còmic, en una altra ubicació de la ciutat.