La Generalitat dobla els ajuts a ens locals per estalviar aigua, però la mesura no inclou reparar la fuita de Canyet

La Generalitat dobla els ajuts a ens locals per estalviar aigua, però la mesura no inclou reparar la fuita de Canyet
Anna Garcia de Albéniz / Àlex López / Jordi Ribàs
16/01/2024 - 14:45

Badalona - La Generalitat duplicarà els ajuts perquè els ens locals inverteixin per fer front a la sequera, passant dels 90 milions d'euros inicials als 200. També s'amplia amb 70 milions d'euros més la línia de l'ACA, l'Agència Catalana de l'Aigua, per reparar fuites de les xarxes municipals i per millorar la seva eficiència. La Generalitat concreta que, fora de l'AMB, ha rebut gairebé 900 sol·licituds de més de 700 ajuntaments i ens locals.

Ara bé, tal com ha assenyalat el govern local de Badalona, aquestes partides per reparar fuites van destinades només a municipis de fora l'Àrea Metropolitana de Barcelona, ja que a la capital i els seus voltants aquesta competència recau sobre l'AMB i no pas sobre la Generalitat. Per tant, no està inclosa encara la reparació de la fuita de Canyet, que el govern municipal continua reclamant a l'Ens d'Abastament d'Aigua Ter-Llobregat. Així ho ha apuntat la quarta tinent d'alcaldia de Badalona, Rosa del Amo, entrevistada al BDN360º.

Els hàbits dels badalonins per reduir el consum de l'aigua

50 litres al dia. És el mínim d'aigua que consumeix cada ciutadà diàriament, tot i que pot arribar a doblar-se per mals hàbits de consum. Entre ells, es calcula que es poden arribar a gastar 16 litres per rentar-se les mans, 30 per rentar-se les dents i 300 per banyar-se.

Entre els consells més habituals per l'estalvi es troba l'ús d'un cubell per recollir l'aigua de la dutxa mentre no sort calenta, tancar les aixetes mentre s'ensabonen les mans i triar la mitja descàrrega de la cisterna. Recomanacions que molts badalonins ja seguien abans de l'emergència per sequera.

Els més conscienciats també apliquen altres mesures com l'ús de reductors del cabal d'aigua de les aixetes, o la reutilització de l'aigua de la dutxa i de la cocció d'aliments per regar les plantes.

També cal anar amb compte amb l'abocament de productes com l'oli i detergents per l'aigüera de la cuina, ja que un litre d'oli pot arribar a contaminar mil litres d'aigua. Petits gestos de la ciutadania que en molts casos poden arribar a reduir un 50% el consum domèstic d'aigua i, sens dubte, fer una diferència.