Òmnium homenatja l'alcalde i 14 regidors que ara fa 100 anys van ser empresonats per posicionar-se políticament

Òmnium homenatja l'alcalde i 14 regidors que ara fa 100 anys van ser empresonats per posicionar-se políticament
Berta Soler / Paola Ramos
30/11/2023 - 21:25

Centre, Badalona - Òmnium ha rememorat aquest dijous a la tarda a l'alcalde i els 14 regidors que, ara fa 100 anys, van ser detinguts i empresonats per defensar en una moció l'autogovern de Catalunya. L'acte, que ha comptat amb la presència de familiars i testimonis, ha servit per detallar la història d'uns fets que, segons l'entitat cultural, són poc reconeguts.

Posicionar-se políticament durant l'inici de la dictadura de Primo de Rivera va suposar l'empresonament dels dirigents que governaven la ciutat l'any 1923. Cent anys més tard, Òmnium Cultural Barcelonès Nord els ha volgut retre homenatge davant de descendents dels afectats i testimonis d'aquella repressió.

  • Escoltem a Oriol Lladó, president de l'entitat:
  • La Maria Arqué és la besneta d'en Josep Arqué Figuerola, qui va ser l'alcalde accidental el dia de l'aprovació de la moció. Ha assistit a l'acte per descobrir si la repressió també va ser represaliat. L'escoltem:
  • El besavi d'en Jordi Casals Garí, Joan Garí i Codina, va ser un dels regidors que va acabar empresonat a La Model, i explica que com en aquells temps no se'n parlava en el si de les famílies, ha assistit a l'acte per descobrir-ne tots els detalls:

L'historiador badaloní Joan Villarroya ha estat l'encarregat d'esclarir els detalls dels fets en una seu d'Òmnium plena de gom a gom. L'entitat ha celebrat la multitudinària assistència a l'acte, però ha lamentat que el govern municipal no hagi cedit l'espai de la Casa de la Vila, on realment van succeir els fets ara fa 100 anys.

WhatsApp Image 2023-11-30 at 21.22