'Papers de la guerra' arriba aquest dissabte al Teatre Sagarra

'Papers de la guerra' arriba aquest dissabte al Teatre Sagarra
Àlex Sisó
26/01/2024 - 19:18

Badalona - El teatre Sagarra de Santa Coloma de Gramenet acull aquest dissabte, a les 19 hores, 'Papers de la guerra'. Un espectacle basat en el dietari que Pepe Castells, membre de la coneguda família d'escenògrafs, va escriure i recopilar durant la Guerra Civil. Un dietari que va romandre guardat i sense llegir durant anys fins que el seu net, Lluc Castells, va decidir que calia fer públic. La família Castells va editar un llibre amb el dietari i ara ha arribat en forma de muntatge teatral.

Pepe Castells va anar a la guerra amb 19 anys, dia a dia rere dia va anar escrivint el seu dietari i guardant les cartes i postals que intercanviava amb la família. Un cop acabada la guerra, va empaquetar tot el material recopilat, el va guardar i mai més en va voler parlar. Malgrat ser una història silenciada, la família Castells sabia de l'existència del paquet.

En Lluc Castells, el net d'en Pep, va llegir el dietari per primera vegada quan tenia 25 anys i durant la pandèmia va decidir ordenar cronològicament tot el contingut i el va acabar materialitzant en un llibre. Ara ha volgut que el llibre faci el salt al teatre, i ha estat el creador de 'Papers de Guerra', una representació que narra la història d'un net, interpretat per Pau Vinyals, que busca el seu avi al mig d'una guerra. A l'escenari, l'acompanyen els fills reals d'en Pepe Castells, els escenògrafs Jordi i Joan Castells, els quals pinten en silenci.

Fruit d'haver pogut llegir els dietaris que duien el nom de la seva família, els Castells volen compartir el privilegi d'haver trencat el seu silenci, el silenci de tots aquells que han hagut d'amagar la seva història. Papers de Guerra es podrà veure aquest dissabte a les 7 de la tarda al teatre Sagarra. L'entrada té un cost de 15 euros.

Entrevista al BDN360