'Pentabilities', un programa per fomentar les habilitats socioemocionals de l'alumnat a l'aula

'Pentabilities', un programa per fomentar les habilitats socioemocionals de l'alumnat a l'aula
Sílvia Villarroel
27/03/2023 - 15:42

Badalona - Integrar el treball de les habilitats socioemocionals a les aules d'ESO és el principal objectiu del programa Pentabilities, que es du a terme en més de 40 centres educatius catalans des del passat mes de setembre. Un dels centres què hi participen és l'Institut Escola Turó d'en Caritg de Badalona.

El projecte Pentabilities va néixer fruit d'una recerca l'any 2016. A l'inici d'aquest curs escolar 2022-2023 s'ha posat en marxa el pla pilot a Catalunya i en alguns centres de Ceuta i Andalusia. L'eix central del projecte és fomentar les habilitats socioemocionals entre els alumnes com la responsabilitat, l'autonomia, la iniciativa, la gestió emocional, la cooperació i les habilitats de pensament. Pentabilities proposa que cada professor tingui present que aquestes habilitats socioemocionals repercuteixen directament en l'aprenentatge acadèmic i el progrés personal de l'alumne.
L'objectiu és que aquestes observacions les puguin registrar tant els mestres com els alumnes i els seus companys, i després en puguin parlar.
L'Institut Escola Turó d'en Caritg de Badalona és un dels centres educatius on es treballa aquest programa a través d'una tècnica d'acompanyament al centre, que dona suport als docents que es van incorporant a Pentabilities. Aquesta mentora fa una visita mensual a l'aula dels docents que acompanya, on observa la sessió que prèviament ha organitzat i li ha fet arribar el professor. Posteriorment, es fa una valoració i reflexió conjunta entre la mentora i el docent per veure el resultat. No es descarta més endavant, poder implicar també a les famílies en aquest projecte.