Presentat el llibre “Els 50 de Badalona. La deportació als camps nazis”

Presentat el llibre “Els 50 de Badalona. La deportació als camps nazis”
Albert Guerra
14/06/2023 - 21:16

Badalona - La sala d'actes del Museu de Badalona ha acollit la presentació del llibre «Els 50 de Badalona. La deportació als camps nazi». L'obra està escrita per Mateu Chalmeta i Joan Villarroya i explica com van aconseguir sortir amb vida dels camps de concentració nazis 9 dels 50 badalonins que van ser deportats a l'any 1952.

Villarroya va ser professor de doctorat de Chalmeta, així que tots dos autors tenen una relació que prové de molts anys enrere, des dels anys a la universitat. L'experiència de tots dos com a historiadors l'han traslladat en un estudi exhaustiu d'informació i dades per saber l'origen i la vida dels 50 badalonins que van acabar al camp de concentració de Mauthausen després de la 2a GM i dels quals només 9 van aconseguir escapar vius. El llibre està estructurat en tres parts: Introducció, biografia dels deportats i característiques dels mateixos. Ha calgut moltes hores de recerca, tal com ho explica un dels autors, Joan Villarroya:

Per ajudar en aquesta tasca també ha estat clau el Joan Calvo, president de l'Amical de Mauthausen i que també ha assistit a l'acte del Museu. Calvo ha explicat la importància del llibre per conscienciar sobre els fets que van passar també per donar veu als familiars de víctimes. Escoltem Joan Calvo:

Calvo també ha destacat que el coneixement del passat ha de servir com una vacuna de prevenció davant del discurs d'odi de l'extrema dreta actual.