Promoure la cultura gitana a través del teatre

Promoure la cultura gitana a través del teatre
Susana Soldado
14/06/2024 - 14:18

La Salut - La Fundació Pere Closa promou la cultura gitana a través del teatre a l'escola Josep Carner. Amb la representació de tres contes que els alumnes de 6è porten setmanes treballant, els infants han pogut trencar amb idees preconcebudes i estereotips del poble gitano.

El projecte Teatre Rromanó s'emmarca dins el Projecte per a l'Èxit Educatiu dels infants i Joves Gitanos a Catalunya i té com a objectiu teixir la creació d'una xarxa educativa, social i cultural que aculli i respecti el llegat del poble gitano. La iniciativa es va haver d'aturar amb la pandèmia i aquest curs s'ha reprès de nou amb l'Escola Josep Carner del barri de La Salut. Els alumnes de 6è han preparat tres contes de teatre que els ha permès acostar-se a la cultura romaní. A través d'una de les històries, per exemple, han pogut aprendre l'esperit nòmada de la cultura gitana. La Lara Mediavilla, coordinadora de l'àrea de Cultura de la Fundació Pere Closa, assegura que 'la diversitat de l'escola Josep Carner és una influència molt positiva que beneficia els alumnes'

TEATRE 3

Des de l'escola veuen moltes coses positives en el projecte. La primera de totes és la possibilitat que dona a alumnes i mestres per treballar la diversitat a les aules. Per a la tutora de sisè, Maika Vaquero, el projecte ha permès parlar a classe de coses que els nens no sabien, també de importància de respectar les diferents culturals. El Roman Vila, alumne de l'últim curs, ha aprés, per exemple, l'existència del romanó. 'Jo pensava que els gitanos parlaven com nosaltres' afirma.

A banda de treballar la cultura gitana, la iniciativa els permet potenciar el treball en equip, l'autoestima i aspectes com la dicció. A la representació, hi participaran tots els alumnes de l''ultim curs de primària, d'una desena de nacionalitats diferents. Amb els tres contes treballats, aquest dijous els alumnes feien l'assaig general a l'escola. Un pas previs a la representació final, dijous 20 de juny al Teatre Margarida Xirgu.

2