Protocol pioner a Can Ruti per accelerar el diagnòstic de l'ictus de retina, que pot provocar ceguesa

Protocol pioner a Can Ruti per accelerar el diagnòstic de l'ictus de retina, que pot provocar ceguesa
Mar Martínez
22/02/2024 - 16:05

Can Ruti - L'ictus de retina és una malaltia poc habitual. Però quan es produeix, cal actuar contrarellotge per evitar la ceguesa. Gràcies a un protocol específic i pioner a Catalunya, l'hospital Germans Trias i Pujol n'ha detectat un centenar de casos en cinc anys. Aquest tipus d'infart succeeix de manera brusca en obstruir-se els vasos sanguinis que arriben a la retina. Un ull, només un, deixa de veure per complet. No fa mal. Però el pacient ha d'acudir sense pensar-s'ho a urgències de l'hospital on, si ho fa immediatament, i gràcies al protocol específic que integra professionals de triatge, oftalmologia i de la unitat d'ictus, la recuperació de visió esdevé probable.

Oftalmòleg ulls Can Ruti HGTiP
Consulta oftalmològica a l'Hospital Germans Trias i Pujol. Imatge: Badalona Comunicació

'Si no arriba circulació a un teixit, com és la retina en aquest cas, no hi arriba oxigen. I si no hi arriba oxigen, el teixit es mor. Tenim un temps per poder actuar, el mateix que a l'ictus al cervell, entre quatre i sis hores', explica Susana Ruiz, cap de seccio Oftalmologia Hospital Germans Trias i Pujol. Afegeix que el personal de triatge d'urgències, i que ha de prioritzar quin pacient és atès per davant d'un altre, 'està entrenat en aquesta patologia perquè el pacient no esperi i vagi directament a l'oftalmòleg, que fa el diagnòstic, avisa el neuròleg i s'activa el codi ictus'.

Tenim un temps per actuar, el mateix que a l'ictus de cervell, entre quatre i sis hores

El tractament de l'ictus retinal passa per administrar un medicament trombolític per mitjà d'un cateterisme o punxant la vena. Això permetrà desfer el trombe i recuperar la circulació de la sang. Alguns d'aquests casos són simptomàtics d'altres ictus que podria patir el mateix pacient posteriorment al cervell o al cor i que, per tant, es podran prevenir.

Símptoma d'altres ictus

Alejandro Bustamante, neuròleg de la Unitat d'Ictus de l'hospital Germans Trias, apunta que 'la circulació ocular vé de les mateixes artèries que la circulació cerebral, de l'artèria caròtida'. Per tant, 'un problema que ha produït una embòlia en el territori de la retina pot produir també una embòlia al cervell. L'ictus de retina pot ser un avís que el pacient està en un risc molt elevat d'un altre ictus', afegeix Bustamante.

Unitat Ictus Can Ruti HGTiP frame

Unitat d'Ictus de Can Ruti HGTiP. Imatge: Badalona Comunicació

Des que l'hospital va posar en marxa el protocol d'atenció urgent a l'ictus de retina cinc anys enrera, ha detectat uns 120 casos d'oclusió arterial retinal. A partir d'aquests casos, els professionals han arribat a la conclusió que una de les causes més importants n'és la fibril·lació auricular, un tipus d'arrítmia freqüent en gent gran. L'ictus de retina també es dona en gent jove, i està lligat a malformacions cardíaques congènites.