Els delictes pugen a Badalona un 15%, 10 punts més que a Catalunya

Els delictes pugen a Badalona un 15%, 10 punts més que a Catalunya
Sara Nicolás
18/05/2024 - 22:51

Badalona - La criminalitat puja a Badalona per sobre del 15% durant el primer trimestre de l'any, 10 punts més que la mitjana catalana. Segons dades del Ministeri de l'Interior, els ciberdelictes i les agressions sexuals amb penetració són els delictes que més augmenten respecte al mateix període de 2023.

Els primers tres mesos de l'any tanquen amb un notable augment de la criminalitat a Badalona respecte a les xifres totals de la província de Barcelona, on els delictes pugen un 4%, i les de Catalunya, amb un augment de 5 punts. Al conjunt de l'Estat la criminalitat s'incrementa en un 3,2%. Els percentatges de Badalona superen també els d'altres municipis amb densitat de població similar. A Terrassa la criminalitat creix un 7,2% i, per tant, també augmenta per sobre de la mitjana catalana. En el cas contrari trobem el municipi de l'Hospitalet de Llobregat, on els fets delictius denunciats han disminuït lleugerament, un 0,9%.

Pel que fa a les dades de Badalona, destaca l'increment de més del 66% de les violacions passant de 6 a 10, tot i que la resta de delictes contra la llibertat sexual disminueixen. També creixen en gairebé 30 punts els ciberdelictes. Els robatoris amb força a domicilis i establiments i el tràfic de drogues són altres dels punts on augmenta la criminalitat a Badalona, amb un 11,2% i un 20% respectivament. D'altra banda, els furts i la sostracció de vehicles disminueix a la ciutat. En aquests tres mesos s'han registrat 3 homicidis en grau de temptativa.

Al municipi veí de Santa Coloma de Gramenet la criminalitat augmenta un 3,9%, per sota de la mitjana catalana. Destaca la disminució en un 30% dels delictes contra la llibertat sexual, però es comptabilitzen 2 homicidis en grau de temptativa. Pel que fa a Sant Adrià de Besòs, les infraccions penals creixen un 6,4%. Baixen 62 punts els robatoris en força a domicilis i establiments, però augmenten un 50% els delictes contra la llibertat sexual.

El reforç policial, l'aposta del govern

El govern local manté la seva aposta de reforçar la Guàrdia Urbana amb més agents i recursos per reduir els delictes a Badalona. Així ho ha assegurat Eva Guillén, regidora de l'àrea de Recursos Humans i de Contractació de Serveis, davant l'augment de la criminalitat a la ciutat durant el primer trimestre de l'any. Guillén ha recordat la recent adquisició de set nous vehicles al cos policial, així com la futura incorporació de 46 nous agents, que podria ampliar-se a 51. Pel que fa a les causes, la regidora ha assenyalat que l'executiu encara ha d'analitzar les noves dades de delinqüència.