Quaranta anys d'història per entendre el passat i conèixer una part important de la ciutat

Quaranta anys d'història per entendre el passat i conèixer una part important de la ciutat
Sara Nicolás
04/07/2023 - 13:59

Badalona - Una cinquantena de capses i gairebé 4 metres lineals de documentació recullen gairebé 40 anys de la història política de l'esquerra badalonina. El PSUC i Iniciativa per Catalunya han donat tot el seu patrimoni documental a l'Arxiu Històric de la Ciutat de Badalona, on ara podrà ser consultat per investigadors i estudiosos.

PSUC I IC DONATIU DOCUMENTACIÓ

Llegir la història per entendre el passat per no repetir errors i, pot ser, aprendre alguna lliçó. Aquesta era la premissa amb la qual els històrics membres badalonins del Partit Socialista Unificat de Catalunya i Iniciativa per Catalunya van començar fa un any a recopilar tota la seva documentació per tal de cedir-la a l'arxiu municipal. La dissolució final d'Iniciativa va ser l'empenta definitiva per organitzat tot aquell patrimoni documental que estava en risc de desaparèixer i que recollia arxius des de l'inici dels anys 70 fins al 2016. Emili Muñoz, que va ser secretari polític del PSUC entre el 1980 i el 1984, assegura que es tracta d'un reflex molt proper a la realitat amb un partit que era molt protagonista.

El PSUC tenia 1000 militants, sempre ha estat present en l'activitat social i política i gairebé sempre governant a l'ajuntament. És una documentació òbviament d'una part, però que reflexa molt la ciutat

DOCUMENTS PSUC I IC

Ambdues organitzacions asseguren que sempre van tenir una visió històrica de la vida i que, per aquest motiu, volien deixar aquesta herència. Entre les gairebé 50 capses d'arxius, Gerard Remendo, expresident d'Iniciativa per Catalunya, destaca el document de la segona conferència del PSUC, organitzada legalment després d'anys de clandestinitat durant el franquisme.

Aquella conferència, per mi, és un document molt important per tots els elements que hi havia i per tota la gent que havia treballat en la clandestinitat

PATRIMONI HISTÒRIC DOCUMENTAL PSUC I IC

Documentació d'actes aixecades, primàries i fins i tot un manual dels anys 90 sobre el funcionament de l'organització formen ara part de l'Arxiu Històric de la ciutat. Un patrimoni documental que, segons Montserrat Carreras, responsable de l'Arxiu Històric de la Ciutat de Badalona, permetrà estudiar la història d'una part de la ciutat.

Aquesta donació reflecteix la vida ciutadana des de dues organitzacions polítiques que han estat al capdavant del govern o oposició a la ciutat. Valia la pena, ja que ells tenien la voluntat de donar-ho

Quatre membres d'ambdues organitzacions polítiques s'han reunit un matí a la setmana durant més d'un any per netejar, reclassificar i ordenar quaranta anys d'història. Una donació que, asseguren, ha estat possible gràcies a la feina feta per Paco Aldana, administratiu del PSUC i, posteriorment, d'Iniciativa per Catalunya durant 36 anys.