Quim Torra, sobre els governs de dretes a l'Àrea Metropolitana: 'Hem fallat si no hem convençut aquesta part de la població'

Quim Torra, sobre els governs de dretes a l'Àrea Metropolitana: 'Hem fallat si no hem convençut aquesta part de la població'
Sara Nicolás / Judit Larios / Martí Vinyes
03/04/2024 - 20:42

Espai Betúlia - L'expresident de la Generalitat Quim Torra ha presentat aquesta tarda a l'espai Betúlia la seva darrera novel·la biogràfica “Armand Obiols, d'una fredor que crema”. Una obra a la qual Torra ha dedicat 15 anys d'investigació, només interrompent-la durant els seus anys de mandat.

PRESENTACIÓ LLIBRE QUIM TORRA (1)
'Armand Obiols, d'una fredor que crema', obra de Quim Torra

Joan Prat, l'home que s'amagava darrere el pseudònim d'Armand Obiols, havia arribat a ser considerat el possible successor de Josep Carner en la literatura catalana. Finalment però, la història el va deixar en un segon pla respecte els seus companys de la Colla de Sabadell i la seva amant Mercè Rodoreda qui li va dedicar “La plaça del Diamant”. Precisament amb aquesta novel·la Quim Torra vol retornar el protagonisme a la figura d'Armand Obiols.

Llegia que havia sigut la gran promesa de les lletres catalanes i no veia la seva obra enlloc. El llibre intenta esbrinar qui va ser aquest personatge, que els seus contemporanis el jutgen com el successor de Josep Carner, però va quedar tan enterrat

PRESENTACIÓ LLIBRE QUIM TORRA (2)
Presentació de la darrera obra de Quim Torra a l'Espai Betúlia

L'acte ha estat presentat pel filòleg, poeta i escriptor badaloní Valentí Soler. Abans de la presentació del seu llibre, però, l'expresident de la Generalitat ha passat pel plató del Badalona 360. Durant l'entrevista, Torra ha lamentat que els governs de la majoria de ciutats de l'àrea metropolitana, com Badalona, estiguin encapçalats per partits constitucionalistes. En aquest sentit, ha reconegut que el discurs independentista no ha sabut convèncer els votants.

És absolutament necessari que una part important d'aquesta Àrea Metropolitana vegi la independència com la possibilitat de tenir un país millor i que 22 milions d'euros no se'n vagin i puguin aplicar-se a polítiques socials.

EXPRESIDENT QUIM TORRA AL BADALONA 360 (2)
L'expresident de la Generalitat Quim Torra, entrevistat al Badalona 360

Alhora, l'expresident ha titllat d'incoherent que persones a favor de l'autodeterminació votin a partits de dretes en les eleccions locals, com ha estat el cas a Badalona. Torra també ha considerat que la majoria dels discursos polítics actuals són només un relat per atraure els votants. Així, ha criticat la proposta de l'actual president del Govern, Pere Aragonès, d'un referèndum pactat amb l'estat espanyol. Segons Torra, el govern central no cedirà a celebrar una consulta d'autodeterminació perquè la Constitució no ho permet.