Recuperar l'autonomia funcional a través de l'esport

Recuperar l'autonomia funcional a través de l'esport
Laia Martínez / Àlex Valero
25/05/2023 - 21:29

Institut Guttmann, Badalona - L'Institut Guttmann, centre de referència en Neurorehabilitació i Salut Cerebral, compta amb un programa esportiu, en què s'inclou tennis, futbol o busseig, entre d'altres, perquè els usuaris que han patit una lesió medul·lar recuperin la seva autonomia funcional.

Després d'aquesta explicació inicial, els usuaris se submergeixen a la piscina que tenen a la Guttmann amb el neoprè, les aletes, la mascareta o el regulador. Alguns entren amb més temor, d'altres més decidits.

IMG_20230525_152043

Però quan ja estan dins, rodejats d'aigua, es troben amb la llibertat que permet aquest medi. La Sílvia Torà fa un parell de mesos que és pacient de l'Institut des que va patir una lesió medul·lar causada per una hèrnia. Així va viure bussejar a la piscina del centre.

L'esport adaptat que practiquen els fa adonar que tenir una mobilitat reduïda no és un obstacle. El Jaime Granja fa uns dos mesos també que està al centre i considera que practicar esport és clau, tant en l'àmbit mental com en el físic.

L'objectiu és que els usuaris se sentin segurs i adquireixin aquesta autonomia per, un cop acabin la seva rehabilitació, continuïn practicant esport. També és important, segons Fran Moreno, professor d'educació física a l'Institut Guttmann, les sortides que fan fora de l'hospital.

Des del centre remarquen els beneficis emocionals i mentals que suposa exercitar-se amb qualsevol mena d'esport. També la connexió que genera, de forma individual i col·lectiva.

IMG_20230525_161842