Repunt de malalties respiratòries tot i que en els paràmetres habituals en aquesta època de l'any

Repunt de malalties respiratòries tot i que en els paràmetres habituals en aquesta època de l'any
Anna García de Albéniz
22/12/2023 - 14:19

Badalona - Aquests dies creix la incidència de virus respiratoris com la grip A i la covid-19. Tot i així, s'ha notat un repunt important de casos dels virus sincicials, que afecten especialment a nadons però també a gent gran. Des de l'Hospital Germans Trias i Pujol fan una crida a la calma ja que asseguren que es tracta de la tònica habitual amb l'arribada del fred. Malgrat això, alerten que la situació es complicarà després de les festes de Nadal.

Com cada any, el descens de les temperatures afavoreix l'aparició de malalties respiratòries. Les més comunes són els refredats, les grips i des de fa tres anys, també la covid-19. La nova variant que està incidint aquests dies, la JN1, és més contagiosa que les anteriors, però no provoca conseqüències greus. Pere-Joan Cardona, metge especialista en malalties infeccioses, reitera que es tracta d'«una més» de les que aniran arribant i que, com sempre, els col·lectius de risc són els que han d'estar més alerta. Cardona apunta que enguany, com a tret diferenciador, han detectat una especial afectació dels virus sincicials, que presenta la mateixa simptomatologia que un grip. Tot i que es donen majoritàriament en nadons, també s'han detectat casos en persones grans.

Des del Germans Trias confirmen que l'activitat al centre respecte aquestes patologies és l'habitual en aquestes dates. Això sí, detallen que la situació serà més complicada després de les festes, perquè les reunions socials fomenten la propagació dels virus. En aquest sentit, recorden que és important prendre precaucions com ventilar els espais interiors i posar-se la mascareta en el cas de l'aparició de simptomatologia. A més, atribueixen l'increment de casos per un relaxament pel que fa a la vacunació. I es que les xifres de la darrera campanya conjunta de covid i grip ha patit un descens significatiu respecte les anteriors.