Salut incorporarà la prova de detecció dels virus del papil·loma humà en les dones d'entre 30 i 65 anys

Salut incorporarà la prova de detecció dels virus del papil·loma humà en les dones d'entre 30 i 65 anys
Judit Larios
25/03/2024 - 15:26

Badalona - Salut incorporarà durant aquest any la prova de detecció dels virus del papil·loma humà (VPH) en les dones d'entre 30 i 65 anys. És un canvi en el protocol de prevenció del càncer de coll d'úter que pretén detectar la infecció abans que aparegui un tumor cancerigen.

Per aquesta franja d'edat, la prova primària per detectar el virus no serà la citologia, com es feia fins ara, sinó la prova específica de detecció del virus. Aquest any la prova es podrà fer al centre mèdic de referència i, a partir del 2025, es farà per automostra amb un kit que es podrà recollir a la farmàcia i retornar-lo per a l'anàlisi. A partir de l'any que ve, les dones seran cridades a fer-se la prova per augmentar la participació i que sigui un cribratge massiu. A través d'un SMS, es convidarà la persona a adquirir-lo, tal com ha detallat David Frigola, de l'Àrea Assistencial del CatSalut.

Laia Bruni, responsable del Programa de detecció precoç del càncer de coll uterí de l'Institut Català d'Oncologia, assenyala que diversos estudis demostren que la prova de detecció del VPH ofereix un increment en la protecció enfront del càncer invasor d'entre el 60 i 70% en comparació amb la citologia. Salut defensa la fiabilitat d'aquestes proves i assenyala que són més efectives.

El virus del papil·loma humà és la causa principal del càncer de coll uterí i es transmet pel contacte sexual. La infecció és molt freqüent, però en la majoria dels casos s'elimina per si sola. Tot i això, si apareixen lesions en les cèl·lules i no són tractades pot arribar a derivar en un càncer. És a dir, que tenir el virus no implica necessàriament tenir càncer. Aquest tipus de càncer acostuma a ser asimptomàtic fins que no es troba en fases avançades. Per això, és important diagnosticar-lo i tractar-lo com més aviat millor.