Santa Coloma de Gramenet i Badalona, les ciutats del Besòs amb l'índex de victimització més alt, segons una enquesta de l'AMB

Santa Coloma de Gramenet i Badalona, les ciutats del Besòs amb l'índex de victimització més alt, segons una enquesta de l'AMB
Àlex Sisó
01/12/2023 - 18:52

Badalona - Santa Coloma de Gramenet i Badalona són dues de les ciutats de l'àrea metropolitana amb l'índex de victimització més elevat. En concret, el 23,6% dels residents a Santa Coloma s'han sentit víctima d'almenys un delicte. Un percentatge que a la nostra ciutat es redueix 1,7 punts i se situa en el 21,9%. Són dades de la darrera Enquesta de Victimització de l'AMB que l'institut Metròpoli fa en coordinació amb l'Ajuntament de Barcelona.

Durant el 2022, el 23,2% de la ciutadania que resideix a l'àrea metropolitana de Barcelona assegura haver patit, com a mínim, un fet delictiu. Entre els delictes més habituals s'hi troben els robatoris de bosses o carteres, accions contra vehicles o agressions amb components d'odi i discriminació, entre altres. Una xifra que suposa un increment d'1,7 punts percentuals respecte a l'edició anterior i se situa en valors semblants als anteriors a la pandèmia.

TAULA ENQUESTA
Font: AMB

La capital catalana és la ciutat que té l'índex més elevat, amb un 26,7%, seguida de l'Hospitalet de Llobregat amb una dècima per sota (26,6%). Santa Coloma de Gramenet i Badalona, amb un 23,6% i un 21,9%, respectivament, són les ciutats de l'àmbit territorial del Besòs on la victimització és més alta. L'estudi, dut a terme a partir de més de 7.800 entrevistes, evidencia que la proporció de víctimes és més elevada entre la població que viu en ciutats més grans i centrals del territori metropolità que en d'altres més petites.

L'enquesta també reflecteix que el 4,5% de les dones ha patit una agressió declara que ha estat per motius discriminatoris com l'aspecte físic, la llengua, el color de la pell o el lloc de naixement. En el cas dels homes, les agressions i intimidacions per discriminació són mínimament inferiors, del 3,7%. L'enquesta també deixa palès que la valoració que la població metropolitana fa dels cossos policials ha millorat. La feina dels Mossos d'Esquadra obté una nota mitjana de 7,16 i la de les policies locals, 6,69.