Santa Coloma recupera la recepta tradicional, i centenària, del 'bacallà colomenc'

Santa Coloma recupera la recepta tradicional, i centenària, del 'bacallà colomenc'
Laia Martínez / Berta Soler
15/11/2023 - 21:19

Santa Coloma de Gramenet - La recepta tradicional del 'bacallà colomenc', sorgida a principis del segle XX, s'ha recuperat en el seu centenari al municipi. A partir d'aquest dimecres, entra a formar part de la carta del restaurant de Santa Coloma, Don Martín. Un plat que s'ha presentat al mateix restaurant, amb la presència del regidor de promoció de ciutat i turisme, Manuel Arrebola, i de mitjans de comunicació.

PRESENTACIO BACALLA COLOMENC SANTA COLOMA

XEF ALBERT OLRA CUINERS

És una recepta que l'històric restaurant Ca n'Armengol va començar a popularitzar quan va aixecar les persianes el 1923, però amb la pandèmia va haver de tancar. Era un menjar que es preparava a les cases d'aquella època, perquè era econòmic i fàcil d'elaborar i conservar. És una d'aquelles receptes nostàlgiques que ara torna a oferir-se a la ciutat, amb la voluntat de retre homenatge tant al 'bacallà colomenc', com al restaurant que la va popularitzar.

BACALLA COLOMENC

Quina és la recepta:

La recepta tradicional és un bacallà sobre un llit d'espinacs, pinyons i panses, i cobert amb allioli i clara d'ou, que es gratina al forn. El xef colomenc Albert Oltra és un dels responsables de la seva recuperació. Explica la variació que se n'ha fet perquè sigui apte per a tots els paladars.

El bacallà no l'enfarinem, permetent que el plat sigui apte per celíacs i és més sa

Aquest, per tant, és el llegat de la recepta que va estendre el restaurant emblemàtic Ca n'Armengol. Els propietaris de Don Martín han apostat per recuperar aquest plat gastronòmic pel sentit de 'pertinença a Santa Coloma'. Eduardo De Santibañes és un dels propietaris.

Tornar a recuperar aquell plat, l'origen i el sabor colomenc

Aquesta recepta pot tornar a ser un al·licient per atraure l'atenció de ciutadans colomencs, que no la coneixien, però també per promocionar el municipi a tota l'àrea metropolitana. Manuel Arrebola és el regidor de promoció de ciutat i turisme.

Esperem atraure gent de la resta de l'àrea metropolitana

La presentació d'aquest dimecres ha donat el tret de sortida perquè, a partir d'ara, aquesta recepta tradicional i nostàlgica de Santa Coloma de Gramenet torni a estar a l'abast de la ciutadania.

📺 Badalona Notícies del 15 de novembre:

📺 Reportatge al Badalona 360º del 15 de novembre: