S'aproven 60 milions d'euros en modificacions pressupostàries en el primer ple del govern d'Albiol

S'aproven 60 milions d'euros en modificacions pressupostàries en el primer ple del govern d'Albiol
Susana Soldado
24/07/2023 - 22:45

Badalona - El ple del mes de juliol aprova diferents modificacions pressupostàries per valor de 60 milions d'euros. La primera sessió plenària del govern de Garcia Albiol ha servit per aprovar alguns projectes pendents a la ciutat com ara la remodelació integral de les pistes d'atletisme, on es destinaran 3'8 milions d'euros o el pagament de factures d'anys anteriors.

Dels 60 milions d'euros aprovats, 18 responen a diverses inversions al territori. Projectes com la remodelació del Passeig Marítim entre el carrer Prim i Riera Canyadó o la reconversió de la Riera de Pomar que han hagut d'incrementar els pressuposts previstos inicialment, en són només dos exemples. Dels 60 milions, més de la meitat han entrat al ple a última hora, cosa que ha molestat l'oposició. Tant des d'Esquerra Republicana com des del Partit dels Socialistes, han criticat el poc temps que han tingut per mirar-se els dictàmens, que han estat introduïts a l'ordre del dia tan sols 4 hores abans de l'inici de la sessió.

Àlex Montornès (ERC): 'Ens han donat menys de quatre hores per revisar els dictàmens de 32 milions d'euros, i crec que això no és de bona qualitat democràtica. Es poden fer plens extraordinaris'

Fernando Carrera (PSC): 'Tenim els alliberaments com els tenim i, per tant, la velocitat amb la qual ens podem veure no va dictaminada per les ganes que tinguem de fer-ho, sinó per si les regidores estan al seu lloc de treball o no'

L'alcalde Garcia Albiol ha defensat la urgència de l'aprovació d'aquests més de 30 milions d'euros. Segons explica hi ha projectes prioritaris que no podien esperar a finals del mes de setembre.

Xavier Garcia Albiol: 'Els dictàmens els han conegut, alguns, fa unes hores, és cert. Però perquè ha donat la coincidència que és el mes d'agost, si no nosaltres no haguéssim tingut cap problema d'haver convocat un ple per aquí una setmana'

Dins dels 60 milions d'euros aprovats també hi ha els que han permès a l'ajuntament amortitzar 17 milions del deute municipal. Un deute que ha quedat rebaixat a 18 milions d'euros.

De les diferents modificacions pressupostàries aprovades en el ple d'aquest dilluns, 6 milions d'euros aniran destinats a pagar l'Atenció Domiciliària que ofereix Badalona Serveis Assistencials a 8 mil persones. El servei és municipal i està contractat a través de BSA però des d'octubre de 2022 l'Ajuntament no l'havia pagat.

Des del 2004, BSA presta aquest servei a petició de l'ajuntament i, segons han explicat durant el ple, es devien les factures des de la tardor de l'any passat. La responsable de Protecció a les Persones, Rosa del Amo, ha assegurat que el deute posava en risc la continuïtat del servei ja que havia obligat a l'empresa de serveis assistencials demanar dos crèdits per poder pagar l'atenció domiciliària.

Rosa del Amo (PP): Tot i ser un servei essencial hi ha 6 milions d'euros que l'Ajuntament encara no ha traspassat a BSA per poder fer efectiu el pagament de les factures que se li deuen a l'empresa des de l'octubre de l'any passat. L'empresa va demanar el passat gener dos crèdits ICO perquè està en una situació límit'

La mesura ha estat aprovada per tots els partits a excepció de Badalona en Comú Podem que s'hi ha abstingut. Els ecosocialistes no hi estaven d'acord amb la fórmula administrativa que s'ha triat per fer el pagament.

El ple del mes de juliol també ha servit per nomenar els representants municipals a l'Àrea Metropolitana de Barcelona, el Consorci del Besòs, el Consorci per a la Normalització Lingüística i d'altres organismes supramunicipals. Uns nomenaments que han generat certa polèmica entre l'oposició, que es queixa de manca de pluralitat.

Segons ha quedat aprovat, 4 membres del Partit Popular, l'alcalde i 3 regidors, representaran Badalona en el Consell Metropolità de l'Àrea Metropolitana. La decisió no ha agradat als regidors de l'oposició que defensen que almenys 1 d'aquests representants hauria de pertànyer a un dels seus grups municipals. Així ho ha defensat Aïda Llauradó, de Badalona En Comú Podem, i Dolors Sabater, de Guanyem Badalona en Comú, que hi han votat en contra.

Aïda Llauradó (Badalona En Comú-Podem): 'Justament a l'AMB Badalona té una representació de 4 membres i, per tant, hauria de respondre a la pluralitat d'aquest consistori '

Dolors Sabater (Guanyem Badalona en Comú): 'L'AMB ha de representar, al nostre entendre, la pluralitat que té aquest ple. Entenem que, tal com s'ha fet el nomenament dels representants, no ho fa i queda senzillament una representació del Partit Popular '

Garcia Albiol s'ha defensat de les crítiques assegurant que els representants de l'Ajuntament a l'Àrea Metropolitana vénen estipulats pel reglament de l'AMB que s'ha seguit, ha dit, en tot moment. El dictàmen s'ha aprovat amb els vots del govern i l'abstenció de socialistes i republicans. De fet, l'oposició en blocs s'ha abstingut en la resta de nomenaments municipals.