S'avança tres setmanes la campanya de vigilància per prevenir incendis a Collserola i als boscos metropolitans

S'avança tres setmanes la campanya de vigilància per prevenir incendis a Collserola i als boscos metropolitans
Àlex Sisó
25/04/2024 - 17:50

Badalona - La campanya de vigilància per prevenir incendis a Collserola i als boscos metropolitans s'ha avançat tres setmanes per la prolongació de l'estiu i la sequera. Durant el període de més risc, entre finals de maig a principis de setembre, el dispositiu estarà format per 12 torres de guaita. Tres de les quals s'ubicaran a la Serralada de Marina i estaran repartides entre els municipis de Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Tiana.

mapa torres

La reunió anual de coordinació entre els diferents organismes i administracions ha donat el tret de sortida aquest dijous al dispositiu de prevenció d'incendis, el qual abasta els 36 municipis metropolitans, i que també està integrat per un equip de suport mòbil i una central de comandament situada a la seu dels serveis tècnics del Parc Natural de Collserola.

IMG_7152

Pel que fa a l'eficàcia del dispositiu, es calcula que es triga una mitjana de nou minuts en arribar a un incendi i que hi ha prop d'un centenar de conats detectats cada any. Aquests afecten una mitjana de 0,3 hectàrees. Segons l'AMB, l'any passat es van produir 75 incendis al conjunt de l'àrea metropolitana, que van afectar més de 14 hectàrees. D'altra banda, el protocol d'actuació de risc alt o extrem d'incendi forestal s'està actualitzant amb novetats del Pla Alfa, que té en compte les situacions de perill en cinc nivells operatius. El Consorci del Parc de Collserola i l'AMB fan una crida a la ciutadania perquè mantingui una actitud d'extrema prudència davant l'augment del risc d'incendi provocat per la sequera i la calor.