Secretariat Gitano de Catalunya: 'estigmatitzar a la comunitat i al barri no ajuda a la societat, ni a ningú'

Secretariat Gitano de Catalunya: 'estigmatitzar a la comunitat i al barri no ajuda a la societat, ni a ningú'
Sílvia Villarroel
21/06/2023 - 18:02

Badalona - El Secretariat Gitano de Catalunya lamenta que la repercussió mediàtica de les agressions sexuals comeses per menors estigui estigmatitzant, segons afirmen, el col·lectiu i a Sant Roc. Respecte a les declaracions als mitjans d'un patriarca del barri, que ha assegurat que es desterraran els menors presumptament implicats en els fets durant l'estiu, creuen que es tracta d'un mecanisme per calmar la situació, semblant a una mediació.

SANT ROC

El col·lectiu reivindica l'educació com a eina de transformació i prevenció. El Secretariat Gitano de Catalunya està treballant a Badalona des de fa més de 10 anys en programes educatius i d'orientació sociolaboral on treballen un acompanyament a infants i joves. Miguel Jiménez, Responsable d'educació del Secretariat, remarca la importància de la prevenció, l'educació i fer un seguiment d'aquests menors .

Al barri de Sant Roc hi ha un alt percentatge d'absentisme escolar. Un problema que el Secretariat atribueix entre altres coses, a la falta de vinculació amb els centres educatius, de suports, i a la pobresa. De fet, gairebé el 86% de les famílies gitanes es troben en situació de pobresa segons l'informe AREPO. Des del Secretariat Gitano de Catalunya es treballa per prevenir aquest absentisme escolar amb un programa d'acompanyament individual des de la primària fins a quart d'ESO.

L'entitat afirma que hi ha un 70% d'alumnat gitano que abandona els estudis a l'ESO, sobretot les noies. Asseguren que, per contra, quan hi ha recursos i un acompanyament s'assoleix el 90% de les graduacions a l'ESO, i es continua estudiant.