Segon quiròfan híbrid a l'hospital Germans Trias: les operacions a cor obert, per a la història

Segon quiròfan híbrid a l'hospital Germans Trias: les operacions a cor obert, per a la història
Mar Martínez
19/02/2024 - 10:50

Hospital Germans Trias i Pujol, Can Ruti - L'Hospital Germans Trias i Pujol ha estrenat el seu segon quiròfan híbrid. Les millores tecnològiques que incorpora permeten fer cirurgies poc invasives, la qual cosa redueix els riscos de complicacions per als pacients i la possibilitat d'una més ràpida recuperació. Les tècniques endovasculars permeten observar el que passa dins del cor o el cervell en determinades intervencions, sense haver de fer grans incisions.

Operació cor segon quiròfan híbrid hospital Germans Trias frame
Operació de cor al segon quiròfan híbrid de l'hospital Germans Trias i Pujol. Fotografia: Badalona Comunicació.

El nou quiròfan híbrid es preveu utilitzar sobretot per a intervencions cardíaques. La introducció d'un catèter en el cos del pacient que allibera un líquid de color o contrast a les artèries, combinat amb un avançat sistema de radiologia d'alta definició permet veure, per diferents pantalles, què passa al cor sense haver de veure l'òrgan de manera directa. Un exemple recent és l'operació d'una dona d'edat avançada a qui se li ha canviat una vàlvula cardíaca envellida que li van col·locar fa uns anys obrint-li l'estèrnum. En aquesta ocasió, la vàlvula, feta en part amb material biològic d'origen boví, ha estat introduïda per una incisió d'uns pocs centímetres, entre el pit i l'aixella, que permet accedir al cor.

Postoperatoris més curts i amb menys riscos

Amb el nou quiròfan híbrid, que arriba cinc anys després del primer, l'hospital de Can Ruti assegura que respon sense problema a tota la cartera d'intervencions indicades, tant al cor com al cervell. En són un exemple, en aquest sentit, els casos d'aneurisma. La possibilitat de complicacions en la malaltia es redueix, així com els temps de recuperació.
'Al ser més precís, això incideix directament en una millor seguretat per al pacient', explica Jordi García Linares, subdirector mèdic de Procés quirúrgic a l'hospital Germans Trias i Pujol. Afegeix que 'aquests procediments per al pacient mínimament invasius, permeten minimitzar els danys i, per tant, incidir en les seqüeles post-quirúrgiques, els dies de recuperació i els dies d'atenció hospitalària'. 'És un guany per totes bandes', conclou García Linares.

Vàlvula mitral bovina operació cor segon quiròfan híbrid hospital Germans Trias frame
Vàlvula mitral biològica col·locada al cor vista per pantalla. Fotografia: Badalona Comunicació

A canvi, i donat l'ús d'alta tecnologia de rajos X que permet molta precisió, s'ha d'augmentar la protecció davant les radiacions tant del pacient com del personal mèdic durant les intervencions.

L'activitat en aquests dos quiròfans híbrids se suma a la dels quiròfans convencionals. En conjunt, l'any 2023 el Germans Trias va realitzar més de dinou mil cinc-centes intervencions quirúrgiques, aconseguint un rècord històric, segons el centre sanitari i complint en tots els casos el temps de garantia.