'Si els artistes no fan la feina, tothom perd'. El 63% del col·lectiu a Catalunya, sota el llindar de la pobresa

'Si els artistes no fan la feina, tothom perd'. El 63% del col·lectiu a Catalunya, sota el llindar de la pobresa
Laia Martínez / Núria Rodríguez
26/02/2024 - 21:36

Badalona - El 63% dels artistes de Catalunya que es dediquen a les arts escèniques es troben per sota del llindar de la pobresa, segons ho indica l'informe sociolaboral elaborat per la Fundació AISGE. El 77% dels artistes ingressen menys de 12.000 euros anuals. Aquesta precarietat laboral s'associa a un sector vist com a vocacional. L'augment de les plataformes digitals ha provocat, avisa AISGE, que es tendeixi a treballar per sota del sou mínim.

És una situació que fa anys que viuen els professionals que es volen dedicar a l'àmbit artístic. En el cas d'AISGE, la Fundació representa els actors de doblatge, ballarins i directors d'escena associats a l'audiovisual. L'ens denuncia com el col·lectiu pateix condicions laborals precàries i dificultats per arribar a finals de mes.

Molta gent té ganes de treballar i estan treballant per sota sous

  • El president de la Fundació AISGE, Sergi Mateu, ha estat entrevistat aquest dilluns al Badalona Matí.

Encara és més complicada la situació si ens aprofundim en el teixit underground, on els artistes que s'hi dediquen es troben en una realitat d'incertesa i d'abandó. La badalonina Núria Torres, entrevistada també al Badalona Matí, és actriu i dramaturga i ha estudiat a l'Institut del Teatre. Adverteix que si no es potencia la cultura ens en quedarem sense i que si els artistes no fan la feina, tothom acaba perdent.

No hi ha un projecte de país seriós sobre cultura

L'actriu badalonina Núria Torres al Badalona Matí

Un altre dels dilemes que estan aflorant darrerament és l'expansió de la Intel·ligència artificial i què pot comportar per al sector. Des d'AISGE són conscients que cal regular aquesta realitat que, denuncien, provocarà una davallada de professionals. Les plataformes audiovisuals, per la seva banda, agreugen la situació perquè l'elevat nombre de projectes contrasta amb els baixos sous que generen.