Tallada la C-31 durant gairebé dues hores per reclamar la seva transformació

Tallada la C-31 durant gairebé dues hores per reclamar la seva transformació
Judit Larios
07/04/2024 - 19:58

Badalona - Unes 200 persones han tallat el trànsit durant gairebé dues hores aquest matí a la C-31 al seu pas per Badalona. La marxa, organitzada per la plataforma Transformem l'autopista, ha denunciat l'efecte negatiu que aquesta via provoca en els veïns. Ho ha fet en el marc del Dia Mundial de la Salut, que se celebra aquest diumenge.

tall autopista c31 6

Les entitats convocants, entre les quals també hi havia la FAVB i la Fampas, han tornat a reclamar a la Generalitat que estudiï com transformar la C-31. Al llarg del recorregut han assenyalat la segregació que l'autopista provoca en la ciutat i, sobretot, les afectacions que la contaminació dels vehicles té en la salut dels veïns. Precisament, en un punt els manifestants s'han estirat a terra per representar les 250 morts prematures a l'any que, calculen, provoca la pol·lució d'aquesta via a Badalona. Els impulsors del tall també han denunciat que els instruments creats per tirar endavant el projecte de transformació de la via estan paralitzats.

El PDU de l'autopista està totalment aturat i la comissió que van crear des del Parlament també. És inacceptable. Tenint en compte que la C-31 és el principal focus contaminant de la ciutat, hem de fer actuacions urgents.

tall autopista c31 4 (2)
Performance per representar les morts prematures que provoca la contaminació de la C-31

Els participants en la marxa han recorregut a peu un tram de tres quilòmetres de la C-31 en sentit Barcelona. Molts d'ells també ho han fet en bicicleta, patinet i algun, fins i tot, passejant el gos, tal com els agradaria poder fer ús d'aquesta via en un futur. Les entitats involucrades confien que el govern català que surti de les eleccions del 12M tingui com a prioritat tirar endavant aquest projecte. Assenyalen que cada vegada són més els veïns que donen suport a aquesta reclamació.

tall autopista c31 3

Des de l'organització de la marxa també han anunciat que abans de finals d'any es farà un nou tall que no només es limitarà a Badalona sinó que anirà des de Montgat fins a Sant Adrià de Besòs.

Retrets entre els polítics presents

A la marxa també hi han participat diferents polítics, que han aprofitat l'ocasió per llançar-se retrets entre ells. En Comú Podem ha criticat la falta d'implicació del govern de la Generalitat, presidit per ERC, en el projecte de transformació de l'autopista. La formació lila es compromet a redactar el projecte si després de les eleccions entra a formar part del nou govern. David Cid, diputat dels comuns al Parlament:

En la mateixa línia, també n'ha parlat Aïda Llauradó, presidenta del grup municipal Badalona En Comú Podem.

Per la seva banda, ERC ha defensat que el seu partit ha estat el primer a preocupar-se per la transformació d'aquesta autopista en els últims 40 anys. Sobre les acusacions que la comissió tècnica de la Generalitat està aturada, confia que es tornarà a convocar aviat. La comissió, recordem, va ser creada al maig i va acordar reunir-se semestralment, però encara no s'ha produït una segona trobada. Ana Balsera és diputada d'ERC al Parlament.

El president del grup municipal d'ERC, Àlex Montornès, també ha reprovat als comuns que no donessin suport als pressupostos de la Generalitat i que tampoc intentessin negociar una partida de finançament per al projecte.

Guanyem Badalona reclama que la transformació de la C-31 sigui una prioritat tant pel govern local com per la Generalitat. Dolors Sabater n'és la presidenta.

Els grups municipals d'ERC, Badalona En Comú Podem i Guanyem sí que han coincidit a retreure l'absència del govern local, a qui acusen de no estar prou implicat en aquesta reclamació per a la ciutat.

tall autopista c31 2

tall autopista c31 4 (1)