Tot a punt per al ple d'investidura de Garcia Albiol

Tot a punt per al ple d'investidura de Garcia Albiol
Susana Soldado
16/06/2023 - 13:20

Badalona - El Saló de plens es prepara per al ple d'investidura d'aquest dissabte que proclamarà Xavier Garcia Albiol com a alcalde de Badalona. Un ple que no tindrà el suspens dels anteriors, ja que els populars hi arriben amb una majoria absoluta molt àmplia, 18 regidors. Tot i que es preveu un ple tranquil per a Garcia Albiol, no està exempt d'expectació i, de moment, ja s'hi han acreditat prop d'una quarantena de periodistes de més d'una vintena de mitjans d'arreu de l'estat espanyol. És la setzena investidura de la democràcia, la cinquena en els darrers 5 anys.

El ple extraordinari de dissabte està convocat a les 12 del migdia al saló de plens de l'Ajuntament. En un primer moment es conformarà la mesa d'edat, formada pel regidor de més edat, en aquest cas, la popular Rosa Bertran, i pel més jove, la també popular Odalys Sánchez. Un cop conformada, els 27 regidors prenen possessió de l'acta i cada grup municipal confirma en veu alta si presenta o no candidat. Amb els noms dels candidats a l'alcaldia, començarà la votació de tots els regidors començant per la candidatura que ha obtingut menys vots i seguint per les altres en ordre ascendent.

Un cop feta la lectura dels vots, el candidat més votat, en aquest cas Xavier Garcia Albiol, jura el càrrec i rep la vara d'alcalde ocupant, ja, la cadira que presideix el plenari. Serà llavors el torn dels grups municipals que, de menor a major, prenen la paraula. La sessió la tancarà el ja proclamat alcalde, el popular Garcia Albiol. Serà la tercera vegada que es converteix en alcalde de Badalona, però la primera que ho fa amb una majoria absoluta. En els quaranta-quatre anys d'ajuntaments democràtics, només 1 partit havia aconseguit aquesta majoria, el Partit dels socialistes el 1991 amb Joan Blanch al capdavant.

Com quedarà el plenari municipal?
La majoria absoluta del Partit Popular omplirà de regidors populars el Saló de Plens de l'Ajuntament de Badalona. A banda de l'alcalde i els tinents d'alcaldia que seuran a la taula presidencial, els regidors del grup municipal del PP no en tindran prou amb tota la bancada de la dreta de la sala, un d'ells haurà de seure a l'esquerra, amb tota l'oposició. Això sí, deixarà les cadires de la primera línia a la resta de grups municipals.

En aquesta bancada de l' esquerra, els 4 regidors socialistes prendran les cadires més properes a la taula presidencial. A continuació seuran els dos regidors d'Esquerra republicana, les dues representants de Badalona en Comú Podem i l'única de Guanyem Badalona. Els presidents de 4 grups a l'oposició ocuparan la primera línia de les cadires.

PLENARI MUNICIPAL