Traslladar pacients d'ictus hemorràgic a hospitals de referència augmenta el risc de patir complicacions

Traslladar pacients d'ictus hemorràgic a hospitals de referència augmenta el risc de patir complicacions
Sara Nicolás
21/09/2023 - 16:01

Badalona - Optar per traslladar pacients amb ictus hemorràgics a hospitals de referència augmenta el risc de patir complicacions en la malaltia. Així ho determina l'estudi RACECAT, una investigació encapçalada per l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol i que ha analitzat l'experiència de més d'un miler de pacients amb ictus greu.

L'ictus hemorràgic ve provocat pel trencament d'una artèria al cervell i és la forma menys freqüent de la malaltia, representant només el 20% del total de casos. Tot i això, també acostuma a ser el més agressiu i a presentar un pitjor pronòstic. És per això que la decisió de traslladar els pacients que el pateixen a hospitals de referència en comptes de fer-ho a centres més propers pot incrementar les probabilitats d'empitjorament. Aquesta és la principal aportació de l'estudi RACECAT, elaborat amb les dades de tots els centres sanitaris catalans que tracten la malaltia i del Sistema d'Emergències Mèdiques.

L'ictus hemorràgic té gairebé 5 vegades més probabilitats de tenir una complicació durant el trasllat si aquest és llarg, i aquestes poden provocar infeccions greus al pulmó que empitjoren el pronòstic.

La conclusió de prioritzar el trasllat de pacients d'ictus hemorràgic a centres de proximitat ha posat sobre la taula la importància d'avançar en el diagnòstic precoç de la malaltia. El sistema actual, l'escala RACE, permet avaluar de l'1 al 9 la gravetat del pacient, però optimitzar protocols i aconseguir detectar el tipus d'ictus a l'ambulància és la clau, segons els investigadors.

Mentre que alguns països han optat per incorporar un TAC a l'ambulància, una opció poc econòmica, els investigadors apunten a altres sistemes per predir el tipus d'ictus, com analítiques de sang o valorar altres factors clínics.