Un informe del Consorci Besòs assenyala que l'oferta d'FP en aquesta zona és insuficient en moltes especialitats

Un informe del Consorci Besòs assenyala que l'oferta d'FP en aquesta zona és insuficient en moltes especialitats
Jordi Ribàs
17/01/2024 - 20:54

Badalona - La Formació Professional al nord de l'àrea metropolitana és insuficient en moltes especialitats. Així ho assenyala un estudi encarregat pel Consorci del Besòs, que posa en relleu que la majoria d'estudiants d'aquesta zona s'ha de desplaçar fins a Barcelona per trobar la formació que volen cursar.

L'informe del Consorci, realitzat per l'Institut Metròpoli, posa de manifest que, al Besòs, l'oferta d'FP és territorialment dispersa i heterogènia, i moltes vegades insuficient en àmbits concrets. Segons Andreu Termes, investigador de l'àrea de governança i innovació pública de l'Institut Metròpoli, això suposa un greuge pels estudiants del Besòs amb menys recursos socioeconòmics, que sovint es veuen limitats a escollir dins del ventall d'opcions, més reduït, que troben al seu propi municipi.

En canvi, la majoria dels estudiants que aposten per una formació concreta s'han de desplaçar fins a Barcelona, que capitalitza la major part de l'oferta. Ara bé, Barcelona no és l'única ciutat que centralitza l'oferta d'FP. Badalona és també un pol d'atracció d'alumnat, ja que absorbeix més d'un 10% dels alumnes de Sant Adrià i Santa Coloma. Per aquesta raó, el Consorci Besòs reclama que es tingui en compte la limitació de mobilitat de l'alumnat més vulnerable a l'hora de planificar noves places d'FP.

Amb tot, assenyalen que el Besòs s'ha especialitzat en algunes formacions concretes. Per exemple, Badalona destaca en instal·lacions de telecomunicacions o fabricació de productes farmacèutics; Sant Adrià en electromecànica d'automòbils o higiene bucodental; i Santa Coloma en Carrosseria o Jardineria.