Un projecte pilot de BSA vol millorar la gestió del dolor crònic amb realitat virtual

Un projecte pilot de BSA vol millorar la gestió del dolor crònic amb realitat virtual
Mar Martínez
26/03/2024 - 15:21

Badalona - És possible mitigar el dolor crònic amb realitat virtual? Per respondre a aquesta pregunta, el centre d'assistència primària Montigalà-Apenins ha proposat a sis usuàries participar en un projecte pilot on s'utilitzen exercicis virtuals per potenciar el moviment i també per practicar tècniques que les permetin relaxar-se. Conviure amb el dolor i, en certs moments, oblidar-lo són algunes de les fites de la iniciativa de Badalona Serveis Assistencials, organització que gestiona part dels serveis sanitaris públics a Badalona, Montgat i Tiana.

La Carmen té 66 anys i dolor diàriament. Pateix fibromiàlgia i artrosi i ha fet rehabilitació en diferents ocasions. Amb les ulleres virtuals, troba una petita treva pel dolor. A través de les lents veu objectes que ha d'agafar i que la fan moure parts del cos que li fan mal, o aprèn a relaxar-se veient parts del cos on ha de focalitzar l'atenció o submergint-se en paisatges que transmeten calma. Ella és una de les sis pacients que participen en vuit trobades que combinen sessions amb psicòlogues, un fisioterapeuta i l'ús de realitat virtual.

L'objectiu és acceptar el dolor, gestionar-lo, oblidar-lo per uns instants i descansar del malestar. En definitiva, conviure amb el dolor amb una millor qualitat de vida, tal com remarca José Ferrer, metge de família i qui ha impulsat el programa pilot des del Departament d'Innovació de BSA.

El Consorci Social i Sanitari de Catalunya, a través del seu espai iNexes, d'impuls de projectes innovadors, ha donat suport, entre d'altres, a aquest, engegat des de BSA. La iniciativa ja s'ha desplegat a més Centres d'Atenció Primària. Si el mes de febrer arrancava el primer grup al CAP Apenins Montigalà, i ara s'ha sumat a la iniciativa el CAP Morera Pomar i el CAP Progrés Raval.